Consilierul prezidential Theodor Stolojan a recomandat atasatilor comerciali sa nu mai trimita reprezentantii companiilor straine sa solicite audiente la prim-ministru sau la presedintie si sa-i indrepte spre ARIS. El a participat, ieri, la reuniunea

Consilierul prezidential Theodor Stolojan a recomandat atasatilor comerciali sa nu mai trimita reprezentantii companiilor straine sa solicite audiente la prim-ministru sau la presedintie si sa-i indrepte spre ARIS. El a participat, ieri, la reuniunea consilierilor economici din reteaua externa a MEC. "E umilitor sa se creada ca o firma straina nu poate face afaceri in Romania daca nu ajunge la presedinte sau prim-ministru", a spus Stolojan, aratand ca aceasta practica foarte des utilizata in trecut trebuie eliminata. El a mai afirmat ca, din pacate, Romania nu are produse sau servicii cu care sa fie lider mondial, dar ca exista oportunitati care trebuie promovate, facand referire la produsele ecologice.
Prezent la acelasi eveniment, premierul Tariceanu a cerut consilierilor economici ai Romaniei din strainatate sa renunte la atributiile de simpli observatori si reprezentanti ai Ministerului Economiei si Comertului (MEC) si sa sprijine mai eficient firmele autohtone care incearca sa investeasca in alte tari. El s-a declarat nemultumit de "imobilitatea" acestora si de lipsa unei coordonari eficiente cu Ministerul Afacerilor Externe in promovarea intereselor regionale ale Romaniei privind fluxurile energetice de la est la vest, piata energiei in sud-estul Europei si exportul in regiunea Marii Negre.
"Suntem intr-o competitie feroce cu celelalte tari din regiune pentru atragerea investitiilor, iar birourile de expansiune economica ce vor functiona in strainatate trebuie sa sprijine patrunderea firmelor romanesti pe pietele externe si dezvoltarea exportului", a spus Tariceanu.
In urma cu aproximaiv doua saptamani, Guvernul a aprobat o hotarare privind noua organigrama a Ministerului Afacerilor Externe, act normativ care prevede, printre altele, incheierea unui protocol cu Ministerul Economiei si Comertului, pentru redefinirea posturilor de atasati comerciali, care vor avea denumirea de atasati pentru expansiune economica si urmarirea intereselor economice ale Romaniei.

Relatiile comerciale cu Estul, alternativa la concurenta puternica din UE

Premierul a cerut Ministerului Economiei si Comertului ca, impreuna cu Ministerul Afacerilor Externe, Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului, Oficiul pentru Participatiile Statului in Industrie si Agentia Romana pentru Investitii Straine (ARIS), sa stabileasca o agenda clara privind prioritatile politicii comerciale externe ale Romaniei. El a aratat ca aceste prioritati nu trebuie sa se refere numai la relatiile comerciale cu statele din Uniunea Europeana, dar si la exportul marfurilor autohtone in spatiul estic, Orientul Mijlociu, America de Sud si, mai ales, regiunea Marii Negre, unde competitia de piata este mai redusa decat cea existenta la nivelul UE. Premierul a apreciat ca firmele autohtone ar trebui "sa priveasca cu atentie" tarile din jur, mai ales cele din spatiul fostei Uniuni Sovietice, piete care au un potential mare de dezvoltare si de pe care firmele romanesti aproape ca au disparut.
Acest lucru va presupune si retragerea reprezentantilor comerciali din tarile cu care Romania nu are schimburi comerciale si concentrarea acestora in zone ca acelea ale Uniunii Europene si statele mentionate anterior. La randul sau, ministrul delegat pentru Comert, Iuliu Winkler, a atras atentia atasatilor comerciali si asupra lipsei, in unele cazuri, a unor relatii solide cu mass-media locala, lucru care a redus posibilitatea unei reflectari corespunzatoare a realitatilor din economia romaneasca.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.