Nici o sansa pentru putere sa-l mai schimbe in aceasta sesiune parlamentara pe presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu, din functie. Asta deoarece plenul Senatului a votat, ieri, prelungirea termenului de finalizare a modificarilor la Regulamentul i
Nici o sansa pentru putere sa-l mai schimbe in aceasta sesiune parlamentara pe presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu, din functie. Asta deoarece plenul Senatului a votat, ieri, prelungirea termenului de finalizare a modificarilor la Regulamentul institutiei, pana la data de 16 iunie, precum si stabilirea unui program mai strict de desfasurare a lucrarilor in Comisia de modificare a Regulamentului. Adica exact inainte de finalul actualei sesiuni parlamentare, ceea ce le reteaza orice sansa parlamentarilor puterii de a-si alege un alt presedinte de Senat, din randurile lor, pana in toamna.
Dorinta lor va fi oricum foarte greu de realizat pentru ca Partidul Conservator, desi membru al coalitiei de guvernamant, se opune schimbarii presedintilor celor doua Camere. PC, care a votat pentru inscaunarea lui Adrian Nastase si a lu Nicolae Vacaroiu la Camera si la Senat, doreste sa-si mentina votul de atunci si se alatura opozitiei in incercarea de a-i mentine pe acestia in functii. Astfel, in sedinta de miercuri a Comisiei s-a acceptat o propunere de principiu a senatorului conservator Gavrila Vasilescu privind tratarea in texte diferite a procedurii de revocare a presedintelui Senatului si a celorlalti membri ai Biroului Permanent. Propunerea lui Vasilescu nu a fost sustinuta de reprezentantii puterii, insa a fost adoptata prin votul reprezentantilor opozitiei. Textele cuprinzand modalitatea si conditiile revocarii urmeaza sa fie elaborate si dezbatute in urmatoarele sedinte ale Comisiei.
Senatorul Aliantei D.A., Maria Petre, a propus, initial, prelungirea respectivului termen, pana la data de 6 iunie. Senatorul PSD, Antonie Iorgovan, a respins ideea reprezentantului Coalitiei, propunand plenului sa nu aprobe un program de desfasurare a lucrarilor Comisiei. "Propun ca discutiile in aceasta Comisie sa aiba loc dupa ce se vor termina lucrarile Comisiei pentru Statutul parlamentarului", a adaugat Iorgovan. El sustine ca, daca se impune un program fix pentru Comisia de modificare a Regulamentului, "se creeaza un precedent, intrucat in toate Comisiile din lume exista un program elastic". "Nu suntem sclavii Comisiei conduse de Radu Berceanu", a mai spus Iorgovan. Propunerea lui a fost sustinuta de Doru Liviu Bindea (PPRM): "Termenul trebuie prelungit pana dupa 15 iunie, cand expira data la care trebuie finalizat Statutul parlamentarului".
Protestele opozitiei, sprijinite si de reprezentantii Partidului Conservator, l-au determinat pe Radu Berceanu sa accepte prelungirea termenului pana la data de 16 iunie.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.