Desi principalul partid de opozitie, PSD, a afirmat cu fiecare ocazie ca va conlucra cu puterea pentru integrarea europeana, realitatea este alta.
Ieri, Adrian Nastase, a pus o piedica actualului Guvern printr-o scrisoare trimisa lui Franco Fr

Desi principalul partid de opozitie, PSD, a afirmat cu fiecare ocazie ca va conlucra cu puterea pentru integrarea europeana, realitatea este alta.
Ieri, Adrian Nastase, a pus o piedica actualului Guvern printr-o scrisoare trimisa lui Franco Fratini, comisarul european pentru justitie si afaceri interne. Domeniu care este de departe cel mai sensibil in negocierile cu UE, lasat mostenire actualei puteri chiar de catre Guvernul condus pana iarna trecuta de catre Adrian Nastase. PSD este insa extrem de multumit de pachetul de legi privind justitia pe care l-a promovat anul trecut si nu accepta sub nici o forma modificarea acestuia. Ei insa nu vor avea prea mult de spus in acest sens pentru ca propunerile legislative vor fi trecute prin Parlament odata cu pachetul privind legile proprietatii, prin asumarea raspunderii Guvernului. PSD a anuntat deja ca vor depune o motiune de cenzura cu aceasta ocazie. Insa, chiar daca vor strange semnaturile necesare, pesedistii nu au motive sa voteze cu prea mare entuziasm pentru caderea Cabinetului Tariceanu pentru ca partidul lor a cazut in sondaje pana la 20 de procente.

Para, ca activitate politica

De aceea, in buna traditie a "parei la Inalta Poarta", PSD a ales sa planga inaltilor oficiali europeni. Nastase a initiat acest demers atat in calitatea sa de presedinte al Camerei Deputatilor, cat si in calitate de fost prim-ministru al Guvernului care a finalizat negocierile pentru Capitolul 24 Justitie si Afaceri Interne.
In document, liderul PSD isi exprima preocuparea fata de consecintele unor astfel de modificari care ar putea afecta grav sistemul judiciar din Romania si eforturile de integrare europeana.
In scrisoarea adresata comisarului Franco Fratini, care este si vicepresedinte al Comisiei Europene, Adrian Nastase semnaleaza situatia "extrem de dificila" cu care se confrunta justitia romana in prezent din cauza "presiunilor brutale" ale Executivului in scopul modificarii legislatiei si "eliminarii unor garantii fundamentale ale independentei sistemului judiciar".
In opinia lui Nastase, propunerile legislative initiate in prezent de ministrul Justitiei nu fac decat sa conduca la dezechilibre cu impact negativ de amploare atat asupra societatii romanesti, cat si privind respectarea angajamentelor asumate in negocierile de aderare la UE.
El admite ca legislatia justitiei ar putea fi imbunatatita, dar in sensul unei mai bune aplicari a legilor existente si nu al devierii de la independenta sistemului judiciar, "asa cum se doreste".


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.