Cel mai mare grup petrolier polonez, PKN Orlen, a informat ca intentioneaza sa-si majoreze participatia in cadrul rafinariei cehe Ceska Rafinerska, dupa ce va definitiva preluarea Unipetrol, in valoare de 13,05 miliarde de coroane (544 milioane de do
Cel mai mare grup petrolier polonez, PKN Orlen, a informat ca intentioneaza sa-si majoreze participatia in cadrul rafinariei cehe Ceska Rafinerska, dupa ce va definitiva preluarea Unipetrol, in valoare de 13,05 miliarde de coroane (544 milioane de dolari), transmite Mediafax.
Presedintele PKN, Igor Chalupec, a afirmat ca dupa finalizarea tranzactiei, termen estimat de el la maxim o luna, nu doreste sa retraga actiunile Unipetrol de la Bursa din Praga. Oficialul a adaugat ca PKN intentioneaza sa vanda catre ConocoPhillips, la finele acestui an, aproximativ o treime din statiile de distributie detinute de unitatea Benzina. In acelasi timp, Chalupec si-a afirmat intentiile privind achizitionarea unei retele de benzinarii in Cehia detinuta de Aral, unitate a companiei britanice BP. Oficialii Aral au mentionat in ianuarie ca doresc sa vanda reteaua de benzinarii care totalizeaza 69 de statii de distributie. Ei au adaugat ca intentioneaza sa aleaga un cumparator pana in luna octombrie si sa finalizeze tranzactia pana la sfarsitul anului. In paralel, compania austriaca OMV si-a manifestat si ea interesul pentru statiile Aral. PKN a informat ca dupa preluarea Ceska Rafinerska, capacitatea grupului va spori cu aproximativ cinci milioane de tone pe an, fata de capacitatea actuala de 18 milioane de tone pe an. Saptamana trecuta, PKN a preluat 63% dintre actiunile Unipetrol. Oficialii ConocoPhillips, care detine putin peste 16% din actiunile Rafinerska, si cei ai PKN au precizat ca au in vedere o eventuala cooperare in cadrul rafinariei.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.