Ieri era programata inceperea audierilor publice in Subcomitetul senatorial american pentru investigatii in chestiuni privind securitatea interna si activitati guvernamentale, in legatura cu ilegalitatile ce au avut loc in desfasurarea programului "P
Ieri era programata inceperea audierilor publice in Subcomitetul senatorial american pentru investigatii in chestiuni privind securitatea interna si activitati guvernamentale, in legatura cu ilegalitatile ce au avut loc in desfasurarea programului "Petrol contra hrana", lansat in sprijinul populatiei irakiene. Un raport dat publicitatii saptamana trecuta de catre comisia care a avut misiunea sa ancheteze acest caz a prezentat documente si declaratii ale unor fosti oficiali irakieni apropiati ai lui Saddam Hussein, din care a reiesit ca unii oficiali europeni, intre care fostul ministru francez de Interne Charles Pasqua, parlamentarul britanic George Galloway, precum si unii dintre consilierii apropiati ai presedintelui Vladimir Putin si ai parlamentarului rus Vladimir Jirinovski, au primit din partea lui Saddam Hussein, in perioada 2000-2003, sub acoperirea programului "Petrol contra hrana", mari cantitati de titei care apoi au fost valorificate pe pietele internationale. De pe urma acestor tranzactii, nu numai Saddam Hussein si companiile intermediare, ci si politicienii amintiti ar fi obtinut profituri uriase, evaluate la miliarde de dolari. Ieri era programat pentru a fi audiat, la Washington, parlamentarul britanic Galloway, pentru a raspunde acuzatiilor ce-i sunt aduse.
Intr-o declaratie facuta la plecarea de pe aeroportul Heathrow din Londra, citata de CNN, Galloway a precizat ca "niciodata" nu a "cumparat sau vandut vreun strop de petrol de la cineva". "Daca as fi facut acest lucru, a adaugat el, astazi as fi fost un om foarte bogat". Concret, parlamentarul britanic trebuie sa raspunda acuzatiei conform careia a primit de la Saddam Hussein uriasa cantitate de 20 milioane de barili de petrol, pe care le-a transferat unei companii iordaniene in schimbul unei sume folosite de fundatia sa la achizitionarea de alimente si medicamente pentru copiii irakieni. Tranzactia, au declarat fosti ministri irakieni, a fost preferentiala, in schimbul unor "suprataxe" acordate personal lui Saddam. Ieri, la Washington a fost dat publicitatii un raport-surpriza, intocmit de membrii democrati ai unui subcomitet senatorial american, condusi de senatorul Carl Levin, in care, in afara acuzatiilor aduse celor implicati in ilegalitatile comise sub acoperirea programului mai sus amintit, se subliniaza faptul ca si autoritatile americane sunt vinovate ca "au inchis ochii" la aceste "afaceri" dubioase desfasurate inclusiv de companii americane, cel mai edificator exemplu fiind companiile Bayoil, Valero, Premcor, AlonUSA sau Exxon. Potrivit raportului democratilor, 52 la suta din titeiul acordat ilegal de Saddam Hussein a ajuns in Statele Unite.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.