Parlamentarii romani au votat, ieri, in unanimitate Tratatul de aderare al Romaniei si Bulgariei la Uniunea Europeana, eveniment marcat de discursuri festive din partea liderilor principalelor partide.
Sintagme ca "vocatia europeana", "astazi

Parlamentarii romani au votat, ieri, in unanimitate Tratatul de aderare al Romaniei si Bulgariei la Uniunea Europeana, eveniment marcat de discursuri festive din partea liderilor principalelor partide.
Sintagme ca "vocatia europeana", "astazi facem istorie", "ora astrala" au caracterizat luarile de cuvant ale parlamentarilor, indiferent de formatiunea politica din care faceau parte: PNL, PD, PSD, UDMR, PC (fost PUR) si PPRM. Daca in cazul colegilor nostri bulgari, aflati de asemenea in curs de aderare, s-au gasit doi membri ai legislativului de la Sofia care sa se abtina si unul care chiar s-a impotrivit adoptarii tratatului, euro-optimismul legislatorilor romani s-a manifestat pe deplin, nefiind inregistrat nici un vot negativ. Paradoxal, cel care a preferat sa semnaleze pericolul unui entuziasm exagerat a fost chiar premierul Calin Popescu Tariceanu: "N-as vrea totusi sa cadem in capcana festivismului. Cred ca este mai degraba o ocazie pentru reflectie. Ratificarea Tratatului de aderare la Uniunea Europeana este un angajament pe care si-l asuma Romania fata de partenerii sai europeni si fata de sine insasi!"

Tariceanu: Uniunea Europeana nu este Big Brother

Premierul a pledat in discursul sau pentru necesitatea schimbarii mentalitatii cetatenilor romani, care trebuie sa se elibereze de constrangerile impuse de vremurile trecute, mostenite din comunism, si sa perceapa corect relatia cu partenerii europeni. "Chiar daca Romania este acum monitorizata foarte riguros de catre Bruxelles, Uniunea Europeana nu este <>. Nu este o instanta superioara care ne controleaza si ne obliga sa facem ce vrea. Avem in UE un adevarat partener. Procesul de monitorizare este un instrument de sprijin. Oficialii europeni ne ajuta sa facem progresele necesare integrarii la timp si cu succes", a declarat Tariceanu.
Primul-ministru a amintit si posibilitatea activarii clauzelor de salvgardare, precizand ca daca vor exista intarzieri in domenii-cheie precum justitia, afacerile interne si concurenta, aderarea Romaniei va fi amanata cu un an. In acest sens, Tariceanu a avertizat ca Executivul pe care il conduce nu va ceda nici unei presiuni si nu va accepta nici un fel de intarziere de la calendarul european.

Geoana: Amanarea aderarii ar costa Romania 1,5 miliarde de euro

Referindu-se la costurile unei posibile amanari a aderarii Romaniei la UE, premierul a declarat ca un an de zile in afara Uniunii Europene va duce la cresterea decalajelor de dezvoltare fata de restul tarilor membre.
La acest subiect s-a referit si presedintele PSD, Mircea Geoana, care a afirmat ca o eventuala amanare cu un an a integrarii tarii noastre ar reprezenta o adevarata catastrofa si ar presupune un cost probabil de 1,5 miliarde de euro.
"Sunt unii dintre noi, chiar din aceasta sala, care spun ca amanarea cu un an sau doi nu ar fi o tragedie, pentru ca am putea sa ne pregatim mai bine. Vreau sa va spun ca amanarea integrarii ar reprezenta pentru Romania o adevarata catastrofa, pentru ca de-abia atunci s-ar ajunge la ceea ce ar vrea sa spuna unii politicieni europeni: cand vorbesc de redeschiderea negocierilor cu noi, nu vorbesc de capitolul de mediu, de agricultura, vorbesc de bani, si sunt politicieni in Europa care spun ca Uniunea Europeana a fost prea generoasa cu Romania si Bulgaria si de-abia asteapta un pretext sa redeschida subiectul legat de banii pentru proiectele din Romania", a afirmat Geoana, care este si presedinte al Comisiei de politica externa a Senatului.
In plus, considera liderul social-democrat, daca intarzierea aderarii ar fi o catastrofa, intrarea in Europa a unei Romanii nepregatite ar fi un adevarat cataclism, pentru ca presiunile ce vor fi exercitate asupra firmelor si IMM-urilor romanesti reprezinta o alta provocare foarte mare.

PSD vrea referendum, Guvernul nu il considera necesar

Dupa modelul politicienilor bulgari, Geoana a solicitat si organizarea, simultan cu alegerile pentru Parlamentul European, a unui referendum national pe tema tratatului de aderare, prilej cu care cetatenilor sa le fie explicat "atat binele, cat si raul care vor veni o data cu integrarea europeana". In replica, premierul Tariceanu a precizat ca nu vede oportunitatea unui astfel de demers: "Intrucat nu vad necesitatea unui referendum, facem (parlamentarii prezenti si ministrii - n.r.) aceasta promisiune in numele poporului roman, si nu al nostru personal. Ii facem pe toti romanii responsabili de onorarea angajamentului de aderare. Eu afirm in fata Parlamentului Romaniei ca recastigarea demnitatii nu inseamna doar ca europenii sa ne recunoasca drept unii de-ai lor. Cred ca a venit momentul sa ne recastigam demnitatea in propriii nostri ochi".


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.