Afacerea "Padurile Sucevei la export" pare sa fie mult mai extinsa decat au crezut initial comisarii Garzii Financiare.
Dupa ce luna trecuta au descoperit peste 2.500 de facturi fiscale introduse in circuitul legal de fratii Ursu - prin care

Afacerea "Padurile Sucevei la export" pare sa fie mult mai extinsa decat au crezut initial comisarii Garzii Financiare.
Dupa ce luna trecuta au descoperit peste 2.500 de facturi fiscale introduse in circuitul legal de fratii Ursu - prin care se vindeau ilegal "afara" mii de metri cubi de cherestea -, alte 500 de formulare in regim special, precum si 30 de carnete de chitante au fost folosite in acelasi mod de firma patronata de Constantin Dragan, SC Dragan Yuco SRL din Campulung Moldovenesc.
Cu toate ca si-a incetat activitatea de cativa ani, firma afaceristului sucevean Constantin Dragan a cumparat si introdus in circulatie sute de facturi fiscale cu ajutorul carora a tranzactionat 2.200 de metri cubi de cherestea.
Astfel, in perioada 2000 - 2004, societatea Dragan Yuco SRL din Campulung Moldovenesc a preluat contra cost 10 topuri a cate 50 de facturi si 30 de chitantiere de la distribuitorul autorizat SC Musatinii SRL, desi patronul le-a recunoscut anchetatorilor ca a cerut "personal intreruperea temporara a activitatii" inca din anul 1996.
Continuand verificarile, comisarii Garzii Financiare Suceava au identificat una dintre facturile cumparate de SC Dragan Yuco intr-o afacere cu material lemnos de mii de metri cubi care au fost exportati in conditii cel putin suspecte. Factura a fost utilizata in luna aprilie a anului trecut de o alta societate, SC Flipper Com SRL din Campulung Moldovenesc, desi firma fusese radiata la data de 20 mai 2002. Prin document a fost tranzactionata cantitatea de 42 de metri cubi de cherestea in valoare totala de 156 de milioane de lei, inclusiv TVA, catre o alta societate al carei nume comisarii au refuzat sa-l dea publicitatii pana nu vor finaliza cercetarile.

Firma nu mai functiona din 1996

Numai ca, la aceasta ultima societate beneficiara a materialului lemnos, anchetatorii au mai descoperit alte 27 de facturi cu aceeasi origine dubioasa, provenind de la firme precum Sopica, Europa Complex, Letty Bill sau Fortissimo, apartinand fratilor Ion, Ilie si Cristian Ursu.
Cantitatea de rasinoase exportata, in perioada aprilie 2004 - februarie 2005, prin aceste documente, este de 2.200 de metri cubi, iar valoarea de 3,25 miliarde de lei.
Interpelat de catre anchetatori, patronul societatii SC Dragan Yuco le-a explicat ca firma a avut drept obiect de activitate difuzarea de ziare, reviste si carte si a functionat pana in anul 1996, cand el personal a depus o cerere de intrerupere temporara a activitatii.
Totodata, Dragan a recunoscut ca a ridicat in anul 2000 sau 2001 (nu-si aminteste sigur!) mai multe topuri de facturi fiscale si unul de chitante, dar nu a cumparat factura pe care au gasit-o comisarii la societatea Flipper.
Afirmatia patronului este contrazisa, insa, de reprezentantii firmei Musatinii, care sustin ca sunt in posesia unor copii ale certificatului de inmatriculare al SC Dragan Yuco si a buletinului de identitate al patronului, precum si documentul in original semnat de acesta.
Calculul estimativ al evaziunii fiscale creata numai prin facturile gasite la SC Flipper (a caror valoare totala a tranzactiilor este de 6,6 miliarde de lei) este, potrivit comisarilor, de 2,9 miliarde de lei, din care 1,25 miliarde de lei TVA si 1,65 miliarde de lei impozit pe profit.

Actele premergatoare, inaintate Parchetelor

Potrivit organelor de control, aceasta afacere ilicita functioneaza in judet de mai bine de patru ani si nu s-ar putea realiza decat prin introducerea in circuit a avizelor de expeditie a materialului lemnos, a foilor de insotire a marfii, bonurilor fiscale si facturilor. De obicei, marfa este cumparata fara documente de la detinatorii de paduri private sau "samsari" de material lemnos, receptionata si livrata cu documentele introduse "pe piata" ilegal, si apoi exportata direct sau prin comisionar. Prin acest gen de tranzactii succesive, afaceristii obtin sume importante fara a misca din curtea societatilor vreun metru cub de cherestea.
Anul trecut, comisarii Garzii Financiare au efectuat controale inopinate la mai multe firme din Vatra Dornei (Salatruc Prod Com Serv SRL Vama, SC Fortissima SRL, SC Europa Complex SRL, SC Sopica Serv SRL, Europa Complex SRL si New Business SRL), patronate sau administrate de familia Ursu, unde comisarii au gasit peste 2.500 de facturi fiscale introduse "pe piata" in acelasi mod.
Pentru elucidarea intregii situatii si identificarea intregului lant de firme prin care s-au realizat tranzactiile, comisarii Garzii Financiare au apelat la serviciile ofiterilor de la Investigarea Fraudelor din judet, precum si la lucratorii Directiei Silvice locale.
Contactat telefonic, purtatorul de cuvant al Inspectoratului Judetean Suceava, subcomisar Viorica Cojocaru, ne-a declarat ca "identificarea acestor ilegalitati a fost realizata de ofiterul specialist Dumitru Monor din cadrul Biroului Silvic". "Ofiterul a trimis Garzii Financiare, pentru verificari, toate copiile facturilor descoperite, iar ei au intocmit deja actele premergatoare pentru Parchetele de pe langa Judecatoriile Campulung Muscel si Vatra Dornei pe raza carora se afla societatile cercetate", ne-a precizat Cojocaru.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.