Presedintele Camerei Deputatilor, Adrian Nastase, si-a facut ieri publica declaratia de avere dupa noul model impus de Guvern. Paradoxal, principalele surse de venit ale fostului premier sunt ferma de la Cornu, care ii produce peste doua miliarde lei
Presedintele Camerei Deputatilor, Adrian Nastase, si-a facut ieri publica declaratia de avere dupa noul model impus de Guvern. Paradoxal, principalele surse de venit ale fostului premier sunt ferma de la Cornu, care ii produce peste doua miliarde lei anual, si chiriile, din care incaseaza 3 miliarde lei pe an.
impreuna cu sotia sa, Dana, Adrian Nastase detine patru terenuri: 1,77 hectare de teren agricol la Cornu, 2,62 hectare de teren agricol, dar si intravilan la Balotesti, 2,55 hectare de padure la Corbeanca si 0,07 hectare de teren intravilan in Bucuresti. Tot pe numele ambilor soti apare in declaratia de avere un imobil in Capitala, de 378,89 metri patrati, cu valoare de impozitare de aproximativ 4,2 miliarde lei. La capitolul automobile familia Nastase nu are decat un Mitsubishi, fabricat in 2001, pe care l-a achitat in rate.
Mai ample sunt insa capitolele din declaratia de avere care vizeaza colectiile de arta, pasiune cunoscuta a lui Adrian Nastase, care si-a declarat achizitiile la valoarea la care le-a procurat, inclusiv pe cele pe care le-a cumparat inainte de 1989. Astfel, inainte de revolutie Nastase a cumparat icoane si obiecte de cult care atunci valorau 8.340 de lei. in tablouri, in aceeasi perioada, a investit 48.957 de lei, iar dupa Revolutie a achizitionat picturi in valoare de aproximativ 70.000 de dolari, respectiv 3.320 de euro.
Colectia sa de timbre romanesi si straine, dobandita intre '86 si 2004, valoreaza 450 de dolari, iar colectia de obiecte din argint, stransa intre '78 si si 2004, e evaluata la 1.000 de dolari. Declaratia de avere cuprinde si bijuterii, cele ale lui Adrian Nastase valorand 6.300 de dolari, iar cele ale Danei Nastase, mostenite toate, valorand peste 10.000 de dolari.
in banci Nastase are peste 200.000 de dolari si aproximativ 300 de milioane de lei, moneda europeana nefiind agreata in familia Nastase: in conturile declarate apar doar 471 de euro. Salariul de prim-ministru adunat cu alte patru salarii incasate ca profesor univestitar ii aduceau lui Nastase peste 1,5 miliarde de lei pe an, iar dintr-un contract de inchiriere familia mai primea inca 3 miliarde anual.
Ferma de la Cornu a ingrosat bugetul familiei cu inca 2,2 miliarde trecute la "venituri agricole". Iar averea celor doi soti a sporit si prin mostenirile primite de Dana Nastase: 66.666 de dolari, plus 50.000 de dolari avansurile de la doua contracte de vanzare-cumparare, tot pe numele doamnei Nastase.
Potrivit declaratiei de avere facuta ieri publica, Adrian Nastase nu are nici un fel de datorie si nici nu a primit vreun cadou a carui valoare sa depaseasca 300 de euro.
Dana Nastase si-a declarat averea personala pe pagina de Internet a Camerei Deputatilor. Astfel, ea are doua terenuri la Cornu insumand 0,5 hectare, pe care le-a mostenit, plus patru imobile, unul in Bucuresti, restul in comuna Cornu, primite tot mostenire. Colectia ei de obiecte de arta se ridica la 40.000 de euro si a fost tot mostenita. Din vanzarea unui apartament, Dana Nastase si-a rotunjit averea cu 25.000 de euro, in banca avand un cont de 40.278 dolari.


Despre autor:

Libertatea

Sursa: Libertatea


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.