In capitala Nigeriei s-a desfasurat recent, sub egida Pentagonului, un seminar economic cu participarea unor inalte oficialitati, inclusiv reprezentanti ai marilor companii petroliere ale lumii.
Pe agenda lui, a informat cotidianul "Le Figaro
In capitala Nigeriei s-a desfasurat recent, sub egida Pentagonului, un seminar economic cu participarea unor inalte oficialitati, inclusiv reprezentanti ai marilor companii petroliere ale lumii.
Pe agenda lui, a informat cotidianul "Le Figaro", s-a aflat un subiect de mare actualitate: modalitati diverse de securizare a zacamintelor de petrol din zona Golfului Guineei, afectat in ultimii ani de o grava instabilitate politica si militara. Dezbaterile, remarca "Le Figaro", au pus, intre altele, in evidenta un interes din ce in ce mai mare al Statelor Unite fata de "aurul negru african". Cresterea fulminanta, in ultimele luni, a preturilor la titei, instabilitatea situatiei din Orientul Mijlociu, dar mai ales calitatea exceptionala a petrolului din aceasta zona sunt considerati factori importanti ce au stimulat interesul american pentru aceste zacaminte.
Potrivit unor prognoze ale Consiliului national al serviciilor americane de informatii, citate de cotidianul francez amintit, Statele Unite au in vedere, pentru urmatorii 10 ani, importuri de petrol din zona subsahariana evaluate la 25 la suta din rezervele acesteia, fata de 15 la suta in momentul actual. In acest scop, SUA, prima putere economica mondiala, intentioneaza sa faca, in perioada respectiva, investitii de pana la 10 miliarde de dolari anual. Sub lozinca luptei impotriva terorismului islamist - care realmente si-a gasit refugiu in regiunea sahariana a Africii negre -, sublinia "Le Figaro", Washingtonul isi multiplica gesturile de interes, cu speranta sa-si instaleze acolo baze militare, acaparand inclusiv controlul asupra resurselor energetice din zona.
O statie de interceptare a fost deja instalata in Sao Tome si Principe, insule situate in largul coastelor Gabonului. Prezentand pe larg motivele interesului crescand al SUA fata de resursele energetice din Africa neagra, "Le Figaro" a mentionat indeosebi calitatea excelenta a titeiului din zona, usor de rafinat. In plus, rezervele de aici reprezinta 7-9 la suta din zacamintele mondiale. La ora actuala, acest continent produce 9 milioane de barili pe zi, din care 5 milioane provin din regiunea Golfului Guineea.
Un studiu al FMI referitor la afirmarea regiunii respective in economia mondiala estimeaza ca "tarile producatoare din Africa vor genera, in perioada 2002 - 2019, venituri din petrol de mai bine de 350 miliarde de dolari, adica ceva mai mult decat PIB-ul actual al Rusiei si aproape tot PIB-ul tuturor tarilor Africii subsahariene". Iar aceste estimari, releva "Le Figaro", sunt extrem de prudente, ele fiind bazate pe un pret al petrolului de doar 25 de dolari barilul. Expertii occidentali cred ca acest continent este departe de a-si fi demonstrat intregul potential economic. "Africa de Vest, de pilda, este una dintre zonele in care productia de gaze naturale si petrol cunoaste cea mai rapida crestere", releva recent Departamentul american al Energiei. Mauritania, Mali si Niger vor figura, in urmatorii ani, printre marii producatori de aur negru ai Africii. Un adevarat boom petrolier se profileaza pe tot continentul african, ceea ce i-ar putea schimba destinul de teritoriu inglodat in datorii si saracie.
Din nefericire, adauga, insa, "Le Figaro", exista temeri in privinta capacitatii Africii de a profita de aceasta sansa, avand in vedere ca tarile acestui continent sunt grav lovite de "un amestec funest de coruptie, conflicte, cataclisme ecologice si lipsa spiritului de initiativa" . Pe acest fond, sublinia ziarul, are loc, concomitent, o competitie acerba intre companiile mari ale lumii, cu deosebire intre cele americane si China, pentru a acapara controlul si a exploata resursele energetice ale Africii negre.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.