Cresterea inflatiei anuale la 10 la suta nu a echivalat cu miscari importante pe piata valutara si monetara. Cursul euro s-a mentinut peste pragul de 3,6 lei, fluctuand minim, intre 3,6109 si 3,6278 lei. Iar atunci cand vanzarile au fost mai mari, as
Cresterea inflatiei anuale la 10 la suta nu a echivalat cu miscari importante pe piata valutara si monetara. Cursul euro s-a mentinut peste pragul de 3,6 lei, fluctuand minim, intre 3,6109 si 3,6278 lei. Iar atunci cand vanzarile au fost mai mari, asa cum s-a intamplat miercuri, BNR a aparut in piata cumparand in momentul in care cotatiile coborasera spre 3,6050 lei.
Evolutia preturilor ar putea insa conduce la folosirea, pentru a cata oara, a cursului ca principala parghie anti-inflationista. In aceste conditii, euro ar putea scadea spre 3,55 lei, considerat urmatorul prag suport important pentru curs. Dar tot atat de bine s-ar putea mentine la 3,6 lei, datorita cererii constant mai mari decat oferta. De altfel, si guvernatorul BNR recunostea saptamana trecuta ca leul este sustinut de cumpararile mari de la casele de schimb. Analistii economici au lasat, de altfel, un culoar important de fluctuatie pentru moneda unica, care este cuprins intre 3,2 si 3,8 lei, situatie care convine de minune BNR. Insa o scadere sub pragul de 3,4 lei este improbabila, ea putand crea probleme deosebit de mari exportatorilor, care abia s-au obisnuit cu o apreciere de aproape 10 la suta a leului. Revenind la titlu, observam ca dolarul a inregistrat o puternica ascensiune, leul castigand fata de inceputul anului doar 1,5 la suta. Se pare ca moneda americana s-a instalat solid peste pragul de 2,8 lei, urmare a aprecierii ei fata de euro, paritatea coborand vineri pana la 1,2606, fata de 1,2961 dolari in mai. De altfel, euro a inregistrat cea mai scazuta valoare din ultimele sase luni, dupa ce in ultima zi din 2004 atinsese un record de 1,3669 dolari. Cresterea dolarului a fost sustinuta de datele economice deosebit de bune care au aparut pe parcursul intregii saptamani, care au aratat diferenta mare intre America si Europa. Sa nu uitam insa ca dezvoltarea americana a fost usurata mult de mentinerea unei monede slabe, care a impulsionat exporturile.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.