Afaceristul Constantin Cuciureanu din Botosani, retinut de procurorii anticoruptie la data de 22 aprilie in timp ce incerca sa paraseasca tara cu destinatia Frankfurt - Miami, s-a prezentat ieri din nou in fata anchetatorilor pentru a da detalii in l

Afaceristul Constantin Cuciureanu din Botosani, retinut de procurorii anticoruptie la data de 22 aprilie in timp ce incerca sa paraseasca tara cu destinatia Frankfurt - Miami, s-a prezentat ieri din nou in fata anchetatorilor pentru a da detalii in legatura cu creditele obtinute de la BCR Saveni cu incalcarea prevederilor legale, ne-au informat surse judiciare.
Potrivit acestora, inainte de a fi prins pe Aeroportul Otopeni, afaceristul a locuit timp de o saptamana in casa senatorului PRM Irina Loghin, aceasta ocupandu-se si de obtinerea vizei pentru el. De altfel, magistratii Judecatoriei Bacau l-au condamnat, saptamana trecuta, in dosarul "Locomotiv", la trei ani de inchisoare cu suspendare si plata catre Petrom a 10 miliarde de lei.
Trimis in judecata sub acuzatia de inselaciune, in dosarul "Locomotiv", si condamnat saptamana trecuta de catre magistratii Judecatoriei Bacau la trei ani de inchisoare cu suspendare si plata catre societatea Petrom a 10 miliarde de lei, Constantin Cuciureanu este cercetat penal si pentru obtinerea ilegala a unor credite in valoare de 27 de miliarde de lei si dare de mita.
Potrivit unor surse locale, "afacerea Locomotiv" a fost pusa pe picioare in vara anului 1999, cand, in calitate de asociat unic si administrator al societatii Com Claudia SRL, Constantin Cuciureanu a incheiat un contract de achizitionare a unor produse petroliere cu filiala PECO. Contractul viza cumpararea a 600 tone de benzina, 200 tone de motorina si 1.000 tone de combustibil lichid usor. Din toata aceasta cantitate, Cuciureanu a ridicat numai 221,4 tone de benzina in valoare totala de 1,5 miliarde de lei, pentru care nu a platit nici un leu. In schimb, a instituit o garantie mobiliara asupra unei locomotive LDH 70-533 si a emis cu prilejul executarii contractului patru bilete la ordin pentru 1,5 miliarde de lei, suma platibila la sucursala BCR Saveni. Incercand sa-l execute silit pentru neplata, conducerea PECO a descoperit ca, de fapt, locomotiva a fost supraevaluata si ca unele dintre datele de identificare ale acesteia nu coincideau.

27 de miliarde, 14 cercetati

In ceea ce priveste obtinerea creditelor "in alte scopuri decat cele declarate", cu ajutorul unor functionari, printre care si fostul director al Sucursalei Saveni a BCR Botosani, surse judiciare ne-au precizat ca acesta a fost motivul audierilor lui la sediul Parchetului National Anticoruptie.
Potrivit anchetatorilor, in cursul anilor 2002 si 2003, societatile comerciale administrate de Cuciureanu au beneficiat de credite bancare in cuantum de peste 27 miliarde lei acordate de Banca Comerciala Romana - Sucursala Saveni judetul Botosani - cu incalcarea legii si a normelor de creditare, existand indicii ca banii au fost deturnati de la scopurile pentru care au fost acordati.
In acest dosar sunt cercetate alte 14 persoane, functionari bancari si administratori ai unor societati comerciale din judetul Botosani, sub aspectul savarsirii infractiunilor de acordare a creditelor cu incalcarea dispozitiilor legale, luare de mita si complicitate la aceste infractiuni.
In fapt, procurorii au stabilit ca, incepand cu anul 1999, o data cu achizitionarea pachetului majoritar de actiuni al SC Moldopan SA Botosani, Cuciureanu a urmarit si realizat capitalizarea prin manevre ilicite a doua societati comerciale cu raspundere limitata in detrimentul acestei societati, procedand in acelasi mod si dupa ce a preluat pachetele majoritare de actiuni ale SC Amiral SA, SC Unicat SA si SC pentru Alimentatie Publica Botosani SA.
De asemenea, Cuciureanu mai este acuzat ca, in lunile septembrie 2002 si august 2003, a participat cu documente false la o licitatie electronica privind campania "Cornul si laptele" (ca reprezentant al societatii Claudia 2000 SRL) si ca ar fi luat ilegal de la stat 500 de tone de grau.
In prima jumatate a lunii aprilie, procurorii anticoruptie au dispus luarea masurii de interzicere a parasirii tarii pe o perioada de 30 de zile, tot atunci fiindu-i blocate si conturile bancare.

Caz vechi, depistat de banca

In luna noiembrie a anului trecut, procurorii din Botosani au ridicat zeci de dosare continand arhiva contabila pe ultimii ani de la societatile Com Claudia SRL si Claudia 2000, documente pe care afaceristul refuzase sa le puna la dispozitia reprezentantilor Directiei Finantelor Publice.
Ancheta preliminara efectuata de procurori asupra Agentiei BCR Saveni a dus la cercetarea penala impotriva a doua angajate ale agentiei, a fostei directoare Adela Samoila si a ofiterului de credite, sub acuzatiile de abuz in serviciu, inselaciune, fals si uz de fals, urmand ca ancheta sa se extinda si asupra fostului director al sucursalei, Dumitru Nechifor.
Contactat telefonic, directorul executiv al Sucursalei Judetene Botosani a BCR ne-a declarat ca acesta "este un caz mai vechi, depistat de banca, de prin 2001 - 2002, care nu se mai poate produce in BCR, banca luandu-si toate masurile de precautie".


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.