"Curierul National", impreuna cu Institutul National de Statistica (INS), a organizat ieri, la sediul Hotelului "Lido", o dezbatere cu privire la principalii indicatori macroeconomici inregistrati in primele patru luni ale anului 2005. Datele prezent

"Curierul National", impreuna cu Institutul National de Statistica (INS), a organizat ieri, la sediul Hotelului "Lido", o dezbatere cu privire la principalii indicatori macroeconomici inregistrati in primele patru luni ale anului 2005. Datele prezentate de oficialii INS au fost comentate pe larg de catre reprezentantii mediului de afaceri, dar si de liderul uneia dintre cele mai mari confederatii sindicale din Romania. Initiativa "Curierului National" va fi pusa in practica si in viittor lunar fiind programate astfel de intalniri.
Potrivit INS, rata medie lunara a inflatiei, in perioada 1 ianuarie - 30 aprilie, a fost de 0,9 la suta, fata de 0,7 la suta in aceeasi perioada a anului 2004. "Tendinta de crestere a volumului de productie industriala continua. In aceste prime patru luni ale lui 2005, cifra totala de afaceri a intreprinderilor cu activitate principala de industrie a inregistrat, in termeni reali, o majorare de 1,9 la suta fata de perioada corespunzatoare a anului precedent, iar in luna martie 2005, comparativ cu martie 2004, cresterea a fost de 3,5 la suta. Pe ansamblul ramurii, indicele brut a fost de 105,3 la suta. In luna martie 2005, fata de luna similara din anul precedent, indicele brut al productiei industriale s-a majorat cu 4 la suta", a afirmat Mariana Pietreanu, director general la Institutul National de Statistica. Aceasta a mai adaugat ca cea mai redusa crestere, de 0,7 suta, a fost inregistrata in domeniul serviciilor de piata.
Prezent la dezbatere, prim-vicepresedintele UGIR, Stefan Varfalvi, a comentat rezervat datele prezentate de statisticieni. Acesta nu a negat acuratetea indicatorilor macroeconomici, dar a spus ca, in viitorul apropiat, blocajul financiar va crea probleme mari. "In prezent, suntem intr-o continuare a celor 12 luni de crestere. E firesc. Semnalele care au plecat spre piata au fost legate de certitudinea integrarii in UE, iar acest lucru a dat un trend pozitiv. Din pacate, am sentimentul ca in economia reala nu se face tot posibilul ca aceste cresteri sa fie pe termen lung", a declarat prim-vicepresedintele UGIR. Varfalvi a nominalizat apoi principalele probleme cu care se confrunta economia romaneasca. "In primul rand, consider ca masura de executare a datornicilor va duce la reactii in lant negative, care vor afecta intreaga economie. Un principiu mafiot spune sa nu iti omori datornicii, iar noi exact asta facem, fara insa a tine cont de o logica elementara. Exportatorii se plang de cresterea puterii leului, care este suprapusa cu inflatia. La noi, creste moneda nationala, dar cresc si preturile. Ar mai fi de mentionat nesiguranta investitorilor, care acuza lipsa de predictibilitate a legislatiei", a mai spus Varfalvi.

"Joaca de-a anticipatele afecteaza economia"

Invitat la masa rotunda organizata de "Curierul National" si INS, presedintele Blocului National Sindical, Dumitru Costin, a spus ca, in continuare, increderea investitorilor este accentuata de lipsa de predictibilitate provocata de Ministerul Finantelor. Acesta a invocat si un argument politic, mentionand ca "joaca de-a anticipatele" produce efecte negative asupra economiei. Spre deosebire de prim-vicepresedintele UGIR, Dumitru Costin a spus ca este de acord cu executarea datornicilor.
"E normal ca in astfel de cazuri sa se aplice procedurile de faliment". Costin a fost contrazis de fostul presedinte al Autoritatii Nationale pentru Control, Ionel Blanculescu, care s-a situat pe aceeasi linie cu Stefan Varfalvi. Prezent la dezbatere in calitate de presedinte al Companiei de Consultanta si Investigatii Financiare, Blanculescu a spus ca, chiar daca multe dintre firmele care in prezent au conturile blocate isi merita soarta, alternativa executarii silite nu constituie o solutie viabila.
"In momentul in care o companie isi inchide portile in mod obligatoriu, atunci vor avea de suferit si altele, care si-au platit cu rigurozitate impozitele. De ce nu se vorbeste despre atragerea raspunderii administratiei care a pagubit compania?", s-a intrebat retoric Ionel Blanculescu.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.