Haos total in sistemul sanitar. Furnizorii de produse medicale au decis ca, incepand de ieri, sa nu mai livreze materiale sanitare nici unui spital din cauza datoriilor de peste 900 de miliarde de lei pe care unitatile spitalicesti le au la ei.

Haos total in sistemul sanitar. Furnizorii de produse medicale au decis ca, incepand de ieri, sa nu mai livreze materiale sanitare nici unui spital din cauza datoriilor de peste 900 de miliarde de lei pe care unitatile spitalicesti le au la ei.
Pe de alta parte, ministrul Sanatatii, Mircea Cinteza, afirma ca aceste restante nu sunt nici pe departe atat de mari. De aici se naste o intrebare: cine are dreptate? Acest ''razboi'' al cifrelor nu va face altceva decat sa creeze tensiuni in spitale si sa puna in pericol viata pacientilor.
La data de 8 martie a.c., Asociatia Furnizorilor de Produse Medicale (AFPM), Ministerul Sanatatii (MS) si Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) au semnat un protocol care prevedea achitarea tuturor datoriilor din anii 2003 si 2004 pe care spitalele le-au acumulat la furnizorii de produse medicale. La vremea respectiva, ''AFPM a estimat valoarea restantelor la 1.000 de miliarde de lei'', dupa cum declara reprezentantii asociatiei. Conform protocolului, termenul pentru plata integrala a datoriilor a fost 30 aprilie a.c. La data de 3 mai a.c., cand a avut loc ultima intalnire intre AFPM si MS, se platisera, potrivit furnizorilor de produse medicale, 65 de miliarde de lei, adica nici 10 la suta din datorii. Pe de alta parte, ministrul Cinteza afirma ca ''suma care a fost stipulata in protocol si care reprezenta datoriile unitatilor medicale catre AFPM pe 2003 si 2004 este de 811 miliarde de lei si a fost angajata legal de directorii de spitale''.
Tot el spune ca, de fapt, pana la finalizarea negocierii protocolului semnat la 8 martie a.c. au fost platite furnizorilor de materiale sanitare 507 miliarde de lei si au ramas de plata, pana la 30 aprilie a.c., 304 miliarde de lei.
"Din cele 304 miliarde de lei au fost deja achitate 104 miliarde de lei, adica 34 la suta. Astfel, au mai ramas neachitate aproximativ 200 de miliarde de lei'', sustine ministrul Sanatatii.
El a explicat ca ''suma de 811 miliarde de lei, angajata legal de directorii de spitale, reprezinta datorii legale, care se inscriu in contractele incheiate intre unitatile medicale si casele judetene de asigurari de sanatate''.
Pe langa cele 811 miliarde de lei, ''mai exista, la ora actuala, o datorie de 300 de miliarde de lei, suma ce reprezinta contracte angajate in afara bugetelor unitatilor spitalicesti''.
Pentru plata restantei de 300 de miliarde de lei, ''in prezent nu exista baza legala, dar datoria va fi achitata dupa promulgarea in Parlament a unei legi care deja se afla acolo''.
Ion Ciceala, directorul executiv al AFPM, sustine ca, acum, datoriile spitalelor catre furnizori sunt de aproape 1.000 de miliarde de lei: ''A fost o restanta de 304 miliarde de lei, pe care spitalele le-au acumulat la noi cu toate ca aveau contracte cu casele judetene de asigurari de sanatate.
Din aceasta suma ne-au fost platite doar 65 de miliarde de lei. Restul pana la 1.000 de miliarde de lei reprezinta, de fapt, valoarea marfurilor pe care noi le-am livrat spitalelor peste bugetul lor. Furnizorii au dat materialele sanitare a caror valoare a depasit bugetele spitalelor din cauza ca ei nu au avut cum sa verifice disponibilitatea financiara a unitatilor spitalicesti''.

Unitatile spitalicesti: ''albe'' si ''negre''

La ora actuala exista 38 de spitale care au ''mari datorii'' catre furnizorii de produse medicale. Printre acestea se numara: Spitalul Judetean Galati - restanta de peste 10 miliarde de lei,
Centrul de Cardiologie Iasi - 9,5 miliarde de lei, Spitalul Judetean Baia Mare - 14 miliarde de lei, Spitalul Judetean Mures - 12 miliarde de lei, Spitalul Clinic Universitar de Urgenta - 15 miliarde de lei si Spitalul ''Bagdasar-Arseni'' - peste 23 de miliarde de lei. Ministrul Sanatatii ii va chema ''la raport'' pe directorii celor 38 de unitati pentru a afla de ce au aceste restante.
Deocamdata, Cinteza nu poate spune cate spitale sunt in litigiu cu furnizorii de produse medicale din cauza neachitarii datoriilor.
In schimb, el a impartit unitatile sanitare in doua categorii: ''negre''- aveau cu ce sa plateasca restantele, dar nu au facut-o - si ''albe''- nu au vrut sa dea banii din cauza ca au primit materiale sanitare de proasta calitate.
Totodata, Cinteza promite ca va ''curata piata'' de ''furnizori negri'' care livreaza materiale ''infectate si de proasta calitate''.
In replica, directorul executiv al AFPM spune ca MS vrea produse sanitare la preturi cat mai mici si ca in spitale nu exista ''nici o persoana care sa faca receptia calitativa a marfurilor primite''.
In acelasi timp, Cinteza a amenintat ca ii va demite pe acei directori de unitati sanitare care nu pot justifica neplata datoriilor catre furnizorii de produse medicale.
Pe de alta parte, el spune ca firmele care nu vor furniza materialele contractate catre spitalele care nu au datorii, vor pierde aceste contracte, urmand ca MS sa preia livrarea materialelor respective prin intermediul companiilor strategice la care este actionar, pana la organizarea unor noi licitatii.
''La ora actuala, MS este actionar 100 la suta la Unifarm si 96,5 la suta la Sanevit. AVAS detine restul de 3,5 la suta la Sanevit. De asemenea, MS este actionar si la Antibiotice Iasi'', sustin reprezentantii MS.

Farmacistii din toata tara, la masa discutiilor

Aproape 70 la suta dintre farmaciile din tara nu mai elibereaza retete compensate si gratuite din cauza ca li s-au terminat plafoanele, sustine Dumitru Lupuliasa, presedintele Colegiului Farmacistilor din Romania.
Astazi, reprezentantii farmacistilor din toata tara se vor intalni ''pentru a vedea ce este de facut'' in acest sens si pentru a decide ce demersuri vor face din nou pentru ca autoritatile sanitare sa le plateasca datoria de anul trecut in suma de 4.000 de miliarde de lei.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.

9AM recomanda:

Vrei sa fii la curent cu cele mai importante stiri?
Urmareste-ne si pe Facebook

TI-A PLACUT ACEST ARTICOL?

Aboneaza-te la 9AM pentru a primi articole similare.

Sau
Aboneaza-te prin