Guvernul intentioneaza sa modifice prin Ministerul Muncii, Legea privind regimul materiilor explozive nr.126/ 1995, in sensul fluidizarii circulatiei produselor din acest domeniu. In expunerea de motive, reprezentantii Ministerului Muncii amintesc ca

Guvernul intentioneaza sa modifice prin Ministerul Muncii, Legea privind regimul materiilor explozive nr.126/ 1995, in sensul fluidizarii circulatiei produselor din acest domeniu. In expunerea de motive, reprezentantii Ministerului Muncii amintesc ca, in urma negocierilor de aderare aferente capitolului 1 "Libera circulatie a marfurilor", Ministerul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei a elaborat Hotararea de Guvern nr.207/ 17.03.2005 privind stabilirea cerintelor esentiale de securitate ale explozivilor de uz civil si a conditiilor pentru introducerea lor pe piata. Prin acest act normativ s-au transpus prevederile Directivei europene privind armonizarea legislatiei statelor membre referitoare la introducerea pe piata si supravegherea explozivilor pentru uz civil, respectiv identificarea articolelor pirotehnice si a anumitor munitii din Directivele comunitare privind documentul de transfer al explozivilor.

Increngaturi birocratice

Executivul aminteste ca, in conformitate cu prevederile Legii 126, explozivii certificati in state membre ale Uniunii Europene, trebuiau certificati din nou inainte de utilizarea lor pe teritoriul Romaniei, fapt care constituie o bariera in calea liberei circulatii a marfurilor, respectiv a explozivilor. Apoi, in vederea certificarii unor materii explozive provenite din tari ale Uniunii Europene, care se pot utiliza in scopuri civile, este necesara experimentarea acestora de catre un organism de specialitate autorizat (Institutul National pentru Securitate Miniera si Protectie Antiexploziva - Petrosani) in prezenta beneficiarului si a reprezentantului Inspectiei Muncii, dar si aprobarea in Consiliul Tehnico - Economic al Ministerului Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei.
De asemenea, pentru,"completarea," increngaturii birocratice, folosirea materiilor explozive noi certificate in tara sau provenite din state membre ale Uniunii Europene, se face cu aprobarea Ministerului Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei, in baza unui aviz de specialitate emis de acelasi organism, mentionat anterior. In concluzie, Guvernul Romania vrea sa elimine din legislatia nationala toate prevederile perimate, care nu corespund cerintelor europene si liberalizarii pietei din domeniu si este deschis oricarui amendament care ar putea sa ofere un proiect de lege modern.

Posibile parteneriate pentru producerea de explozibil in Romania

Modificarile legislative vin in contextul in care, mai multe firme din SUA, Spania si Grecia au anuntat ca sunt interesate de constituirea in Romania a unor societati mixte pentru producerea de explozibil. La Mihailesti (Giurgiu), ministrul Economiei si Comertului, Ioan Codrut Seres, a declarat ca UPS Fagaras este in negocieri avansate cu o firma americana, pentru formarea unei astfel de societati. In perioada urmatoare, oficialii Ministerului Economiei si Comertului (MEC) vor face o analiza a companiilor din sectorul de aparare aflate in portofoliu institutiei, pentru a stabili cum pot fi eficientizate si promovate pe pietele externe. Directorul de resort din MEC, Aurel Cazacu, a avansat ideea infiintarii unei case de comert care sa promoveze produsele companiilor din portofoliul MEC. Compania Romarm, cel mai important producator de armament din portofoliul Ministerului, are in derulare contracte de export in valoare de 27,2 milioane de dolari.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.