Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) nu mai recunoaste costurile generate de contractele atribuite de Electrica direct societatilor proprii de intretinere si servicii energetice si a impus companiei sa organizeze licitati

Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) nu mai recunoaste costurile generate de contractele atribuite de Electrica direct societatilor proprii de intretinere si servicii energetice si a impus companiei sa organizeze licitatii, au declarat surse din piata energiei.
Acceptarea acestor costuri, luate in calcul de ANRE la stabilirea tarifului de distributie, ar fi dus la o majorare de patru la suta a pretului la energie electrica, au mentionat sursele citate. "Noi le-am impus sa faca licitatii pentru ca legea spune ca este vorba despre cheltuieli publice, deci trebuie facute transparent. Daca li s-ar fi recunoscut tot ce au cerut, pretul ar fi crescut fara indoiala", a declarat Nicolae Opris, presedintele ANRE, pentru "Curierul National". Presedintele ANRE a precizat, de asemenea, ca astfel de conflicte de interese costa populatia si sunt neavenite. "Nu este posibil ca doua parti, care reprezinta aceeasi societate, sa negocieze intre ele si apoi sa vina la reglementator si sa ceara sa li se recunoasca aceste negocieri. Trebuie sa faca licitatii, pentru ca asa prevede legislatia primara a Romaniei", a declarat Opris. Un fost director general al societatii Electrica Banat si mai multe persoane care au avut functii de conducere in Societatea de Intretinere, Servicii Energetice Electrice Banat se afla in arest, fiind cercetate pentru un prejudiciu de aproximativ 100 de miliarde de lei.
Potrivit procurorilor, in acest caz este vorba despre o retea infractionala de crima organizata in materie economica, ce a prejudiciat statul prin achizitia ilegala si la preturi supraevaluate, de catre societati comerciale de stat, a unor produse electrice contrafacute de agenti economici. De altfel, ministrul Economiei si Comertului, Ioan Codrut Seres, si-a inceput mandatul cu declaratii despre astfel de situatii, intalnite in mai multe societati de stat. Acestea cumparau, spre exemplu, consumabile in cantitati uriase, de la firme agreate politic, contra unor sume pe masura. Este posibil ca aceste cheltuieli mari, raportate de aceste societati sa fi avut o contributie semnificativa in pretul electricitatii si nu numai.

Facilitati pentru energia in cogenerare, vesti sumbre pentru centralele termo

Proiectul de modificare a legii energiei cuprinde masuri de stimulare a productiei in sistem de cogenerare (electricitate si energie termica) si a celei obtinute din surse regenerabile, a precizat Nicolae Opris.
Astfel, o parte a tarifului de transport va fi orientat spre aceasta categorie de producatori, pentru ca acestia sa investeasca in modernizare si sa poata produce energie la preturi competitive.
Opris a aratat ca majoritatea producatorilor in sistemul de cogenerare din Romania, incluzand aici centralele termoelectrice, care furnizeaza agent termic in numeroase orase, nu vor rezista pe piata libera intrucat nu au preturi competitive la energia electrica.
Piata de energie electrica se va liberaliza in totalitate in anul 2007, cand orice consumator va putea sa-si negocieze contractul de furnizare, criteriul determinant pentru alegere fiind pretul cel mai mic. "Centralele termo care vand deja pe piata libera simt diferenta. Complexele energetice, de exemplu, furnizeaza energie competitiva, care poate fi cumparata fara probleme pe piata", a afirmat Opris, precizand ca nu toate termocentralele din tara se afla in aceasta situatie.
El a aratat ca energia electrica produsa in cogenerare in Romania este mult mai scumpa fata de cea obtinuta in unitati similare din tarile vecine.
Ministrul Economiei si Comertului, Codrut Seres, a dat ca exemplu CET Mintia, care ar putea inregistra o pierdere de 140 de miliarde de lei in acest an pentru ca produce la preturi mai mari decat poate vinde.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.