Numarul locurilor de munca din Statele Unite a inregistrat o crestere puternica in luna aprilie, ajungand la cifra de 274 de mii de locuri, dupa ce in martie nu se atinsese decat un nivel de 146 de mii, informeaza Agentia France Presse. Acest fapt ar
Numarul locurilor de munca din Statele Unite a inregistrat o crestere puternica in luna aprilie, ajungand la cifra de 274 de mii de locuri, dupa ce in martie nu se atinsese decat un nivel de 146 de mii, informeaza Agentia France Presse. Acest fapt ar trebui sa imbunatateasca sperantele analistilor asupra sanatatii economiei americane, declara oficialii de la Departamentul Muncii din SUA. Ar fi de precizat ca asteptarile specialistilor se ridicau la cel mult 175 de mii de locuri de munca.
Vestea cresterii numarului de locuri de munca generate de economia americana este cu atat mai importanta cu cat ea ilustreaza o depasire constanta a asteptarilor. Astfel, daca pentru martie preconizarea era de 110 mii de locuri, cifra reala s-a situat in jurul a 146 de mii, iar pentru februarie depasirea a fost de aproximativ 67 de mii de locuri de munca, fata de o estimare de 243 de mii.
In ciuda acestei evolutii pozitive pe piata muncii, rata somajului a ramas neschimbata, reprezentand 5,2 la suta din populatia activa. Expertii considera insa ca generarea de locuri de munca este mult mai reprezentativa pentru sanatatea economiei decat rata somajului. Estimarile lor arata astfel ca sunt necesare aproximativ 150 de mii de noi locuri de munca in fiecare luna, pentru a absorbi efectul cresterii naturale a populatiei active. Cresterea din ultima luna este foarte importanta pentru piata muncii, intrucat ea ofera oamenilor garantia ca acest sector nu a fost atins de consecintele scaderii economice din primul trimestru al anului in curs, inregistrata in Statele Unite. Daca publicarea, acum o saptamana, a indicilor cresterii economice in Statele Unite pe primele trei luni ale anului ilustra o puternica scadere a comenzii de bunuri durabile si, in paralel a increderii consumatorilor, ancheta realizata de catre Rezerva Federala a indicat o ameliorare progresiva a conditiilor de pe piata muncii. Sanatatea pietei muncii este cruciala pentru increderea si venitul muncitorilor, si, prin urmare, pentru cheltuielile de consum care raman motorul principal al cresterii americane.
Cele mai multe noi locuri de munca s-au inregistrat, conform Biroului de Statistica al SUA, in sectorul tertiar (+ 299 de mii). Distributia a creat si ea 24 de mii de noi locuri de munca, iar sectorul Educatiei si al Sanatatii, peste 35 de mii. In constructii numarul angajarilor a crescut cu 47 de mii, in timp ce industria a fost singurul domeniu cu pierderi de pana la 6 mii de salariati. In paralel cu cresterea numarului locurilor de munca s-a inregistrat si o crestere cu 5 procente a salariului mediu, si a saptamanii de lucru, de la 33,7 la 33,9 ore.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.