Vestul tarii a devenit raiul afaceristilor cu cereale si utilaje agricole. Adevarate retele de comercianti, dornici de imbogatire, au fost anihilate de autoritati, in urma unor tranzactii suspecte. Prin actiunile premeditate ale raufacatorilor, statu

Vestul tarii a devenit raiul afaceristilor cu cereale si utilaje agricole. Adevarate retele de comercianti, dornici de imbogatire, au fost anihilate de autoritati, in urma unor tranzactii suspecte. Prin actiunile premeditate ale raufacatorilor, statul a pierdut nici mai mult, nici mai putin de 230 miliarde de lei.
Comisariatul Regional al Garzii Financiare a sesizat existenta unor astfel de ilegalitati inca de la sfarsitul anului trecut. Profitand de preturile mici de vanzare ale cerealelor pe piata din vestul tarii, diversi intreprinzatori au creat filiere intregi de firme-fantoma sau firme-paravan prin intermediul carora au reusit sa pacaleasca statul. Initial, acestia cumparau grau de la producatori persoane fizice si nu completau nici un act. Marfa era vanduta ulterior la preturi mult mai mari, unor societati profilate pe achizitionarea de cereale. Ca sa evite intr-un fel achitarea TVA, evazionistii introduceau in circuitul ilegal niste firme, unele dintre ele fantoma, altele folosite fara stirea patronilor.
In acest fel, spun surse autorizate, s-a reusit pagubirea statului cu 232 de miliarde de lei. Potrivit unui bilant intocmit de Garda Financiara, seria matrapazlacurilor a fost deschisa de SC "Bojan Trade" SRL, din Timisoara, in numele careia fusesera ridicate, in 2004, 250 de facturi fiscale si o stampila. Patru facturi ale societatii, in valoare de 2,1 miliarde de lei, au ridicat suspiciuni, motiv pentru care s-a trecut la o serie de controale.
Desi administratorul, Mugur Eugen Bojan, 46 de ani, a sustinut ca firma sa nu a facut nici o operatiune comerciala, politistii si inspectorii fiscali au demarat cercetarile.
Astfel s-a descoperit ca stampila si facturile i le daduse lui Adolf Simon, din Giroda. Acesta a si fost arestat intre timp pentru emiterea de cecuri fara acoperire. Pe baza celor patru facturi depistate, comisarii Garzii Financiare au estimat ca prejudiciul depaseste 54 miliarde de lei.

Firme folosite abuziv pentru tranzactii ilegale

"Orient Expres", "Granagro" si "Company Regon", alte trei firme, au fost folosite abuziv de persoane necunoscute, fara stirea administratorilor, pentru tranzactii cu grane sau utilaje.
In toate cazurile apar facturi din 2004, cu toate ca societatile nu derulasera astfel de afaceri. 100 de facturi fiscale au fost ridicate de Adolf de la "Orient Expres", documente din care reiesea ca societatea ar fi vandut utilaje si confectii metalice catre "Granagro", in valoare de 1,4 miliarde de lei.
Si aici este vorba de o paguba de 7,7 miliarde de lei. Si la "Granagro" situatia a fost aceeasi.
Din cele 20 de facturi fiscale ridicate de anchetatori a reiesit faptul ca firma a vandut, in 2004,confectii metalice, cereale, materiale consumabile si utilaje in valoare de 9,4 miliarde de lei. Autoritatile spun ca in acelasi mod s-a procedat si cu alte societati din tara, cei doi reusind sa dea teapa dupa teapa. Despre aceste tranzactii se poate spune ca reprezinta o modalitate simpla a evazionistilor de a pacali statul. Ei folosesc fara stirea unor patroni firmele acestora si ridica facturi pe care le introduc in circuitul infractional, din care nu lipsesc firmele-fantoma. Paguba de peste 230 de miliarde de lei certifica insa ca imaginatia infractorilor nu are limite. Evazionistii profita de orice chilipir care apare pe piata pentru a-si creste ilegal veniturile.
Si pretul scazut al graului a fost speculat la maximum. Dosarul se afla in lucru la Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism Bucuresti pentru solutionare, ancheta vizand si probarea intregii activitati infractionale, dar si pentru recuperarea integrala a prejudiciului cauzat.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.