La suprafata Pamantului ajung mai multe radiatii solare decat in urma cu 15 ani, arata cercetatorii americani inr-un studiu publicat recent. Din 1990 pana in prezent, cantitatea de radiatii solare a crescut cu 4 la suta. Mai multe studii anterioare a
La suprafata Pamantului ajung mai multe radiatii solare decat in urma cu 15 ani, arata cercetatorii americani inr-un studiu publicat recent. Din 1990 pana in prezent, cantitatea de radiatii solare a crescut cu 4 la suta. Mai multe studii anterioare au aratat ca la sfirsitul anilor '80, cantitatea de radiatii de la suprafata planetei noastre era cu 4 pana la 6 la suta mai mica decat in anii '50. Cercetatorii cred ca aceasta transformare se poate explica prin variatiile de cantitate si compozitie a aerosolilor, particule minuscule solide si lichide suspendate in aer. Alte teorii includ evolutii ale stratului de nori sau ale transparentei atmosferice, cauzate de eruptiile vulcanice.
Cresterea cantitatii de lumina solara care ajunge pe Pamant ar putea accentua efectul de sera, fenomen de incalzire cauzat de acumularea de dioxid de carbon si alte gaze care retin caldura in atmosfera. Multi cercetatori cred ca efectele acestor tendinte sunt reprezentate de accelerarea topirii calotei glaciare si a ghetarilor.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.