Astmul bronsic si rinita alergica se afla printre bolile cel mai des intalnite la tinerii cu varste sub 18 ani.
Rinita alergica se manifesta prin inrosirea si lacrimarea ochilor, stranut, respiratie greoaie, limitarea capacitatii de concentrar
Astmul bronsic si rinita alergica se afla printre bolile cel mai des intalnite la tinerii cu varste sub 18 ani.
Rinita alergica se manifesta prin inrosirea si lacrimarea ochilor, stranut, respiratie greoaie, limitarea capacitatii de concentrare si, chiar, insomnii. Aceasta afectiune apare indeosebi primavara, la persoanele care au alergii la praf si polen. Specialistii atrag atentia asupra faptului ca rinita alergica trebuie tratata cu seriozitate, in caz contrar existand riscul ca aceasta sa se agraveze.
Studiile internationale arata ca rinita alergica poate afecta pana la 50 la suta din populatia globului. In tara nostra peste 500.000 de persoane sufera de rinita alergica, iar jumatate dintre acestea sunt, in acelasi timp, bolnave de astm bronsic.
Pe de alta parte, astmul bronsic este determinat de contractia bronhiilor si inflamarea cailor respiratorii. Aceasta este o afectiune transmisa genetic. Netratat corespunzator si la timp, astmul bronsic poate duce la sufocare.
Specialistii Societatii Romane de Pneumologie spun ca, la nivel mondial, sunt peste 155 de milioane de bolnavi de astm bronsic. Aproape un milion de romani au aceasta afectiune. Pacientul cu astm bronsic, la care apare si rinita alergica, necesita medicamente care sa trateze, in acelasi timp, ambele boli.
La ora actuala, exista un asemenea tratament. Unele dintre medicamente pot diminua simptomele de zi cu zi ale rinitei alergice cu 18 la suta, indiferent de stadiul de evolutie al astmului bronsic.
''Jumatate din pacientii cu rinita alergica sufera si de astm bronsic, iar pana la 80 la suta dintre pacientii cu astm au si simptome de rinita'', precizeaza specialistii Societatii Romane de Pneumologie.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.