Conform statisticilor actuale, in Romania, dintr-un numar de aproape 200.000 de nou-nascuti anual, peste 10.000 au malformatii congenitale.
''Aceasta problema este una din principalele cauze de deces in randul bebelusilor, incurajeaza abandon
Conform statisticilor actuale, in Romania, dintr-un numar de aproape 200.000 de nou-nascuti anual, peste 10.000 au malformatii congenitale.
''Aceasta problema este una din principalele cauze de deces in randul bebelusilor, incurajeaza abandonul copiilor si poate tensiona relatiile familiale, lucru care are consecinte negative atat asupra dezvoltarii copiilor cu malformatii, cat si asupra celorlalti membri ai familiei'', afirma reprezentantii Fundatiei ''Copii sanatosi''.
Anul trecut, in tara noastra, s-au nascut 34.219 copii cu malformatii congenitale. Cei mai multi au fost in Bucuresti - 9.229 si in judetele Iasi - 3.681, Cluj - 3.062, Mures - 2.826, Timis - 2.021, Constanta -1.182 si Brasov - 1.123. Cei mai putini copii cu asemenea malformatii s-au nascut in judetele Giurgiu - 24, Ilfov - 28, Ialomita - 61, Teleorman - 66, Tulcea - 73 si Calarasi - 79.
Pentru a preveni nasterea unor bebelusi cu malformatii congenitale, femeile gravide trebuie sa renunte la fumat si la alcool, sa nu faca abuz de medicamente si sa aiba o alimentatie bogata in viamine. De asemenea, la inceputul sarcinii trebuie sa fie luate in evidenta medicilor de familie si sa efectueze triplu test si ecografii periodice. Aceste analize permit depistarea din timp a unei malformatii congenitale la viitorul bebelus, si, in acelasi timp, luarea unei decizii terapeutice.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.