Schimburile comerciale dintre Romania si China se situeaza, inca, la un nivel modest, a fost concluzia Grupului de Afaceri Romano-Chinez, reunit, ieri, la sediul SIF Muntenia.
Evenimentul s-a bucurat de o participare masiva a reprezentantilor

Schimburile comerciale dintre Romania si China se situeaza, inca, la un nivel modest, a fost concluzia Grupului de Afaceri Romano-Chinez, reunit, ieri, la sediul SIF Muntenia.
Evenimentul s-a bucurat de o participare masiva a reprezentantilor mediului de afaceri, a reprezentantilor autoritatilor romane, a membrilor sau viitorilor membri ai Asociatiei. Printre vorbitori s-au numarat Sa Xu Jian, ambasadorul Republicii Populare Chineze in Romania, Viorel Marian Pana, presedintele Grupului de Afaceri Romano-Chinez, Dan Docan, director general al Imprimeriei Romane, Adrian Radu, presedintele Romexterra Bank, Dan Constantinescu, vicepresedintele Comisiei pentru Supravegherea Asigurarilor, Salameh Nawaf, presedintele Alexandrion Group, Sorin Mihai, director general al Petromservice, Firu Florian, vicepresedintele SIF Transilvania, Ionel Blanculescu, presedintele companiei Consultanta si Investigatii Financiare si Bogdan Baltazar, presedintele societatii de Consultanta Baltazar, Bloom & Parvulescu.
Reprezentantii mediului de afaceri au amintit diferite proiecte romano-chineze, anuntate de fosta guvernare, si care nu isi gasesc continuitate sub conducerea actualului Executiv. Printre acestea, soseaua de centura a Bucurestiului sau discutiile pentru participarea companiei chineze ZTE la Postelecom, operatorul de telefonie al Postei Romane.
De vina este, in mare parte, inertia autoritatilor romane, care acorda o prea mica atentie unei piete de dimensiuni uriase, cu mare cautare pentru orice exportator din lume.

1,4 miliarde de dolari, anul trecut

Volumul schimburilor comerciale intre China si Romania a crescut, in ultima perioada, cu un ritm mediu anual de 30 la suta, a precizat Sa Xu Jian.
"In primele trei luni ale acestui an, schimburile comerciale dintre cele doua tari au crescut cu 16 la suta, iar valoarea lor totala pentru anul trecut se ridica la 1,4 miliarde de dolari", a afirmat ambasadorul chinez.
"Este adevarat ca valoarea schimburilor este, inca, foarte mica, insa sa ne gandim ca, la inceputul anilor 2000, aceasta se cifra la 300 de milioane de dolari", a amintit Viorel Marian Pana.
Dan Docan a lansat un apel catre oficialii chinezi, pentru o mai buna colaborare in materie de produse falsificate. In plus, directorul general al Imprimeriei Romane a prezentat, ambasadorului Chinei la Bucuresti, o propunere pentru infiintarea unui birou in China, care sa sprijine activitatea firmelor romanesti care se vor infiinta acolo.
Participantii la discutii au amintit o serie de proiecte aflate in stadiul de negociere cu partea chineza, printre care infiintarea unei banci romano-chineze sau intrarea pe piata din Romania a celui mai mare tour- operator international, CTI Cosco Travel. Proiectele au luat nastere in urma Forumului de Afaceri Chino-Roman, desfasurat la Beijing in acest an, intre 5 si 10 aprilie si organizat de Grupul de Afaceri Chino-Roman. Bogdan Baltazar a amintit faptul ca piata chinezeasca este una impresionanta, economia acestei tari avand o crestere medie anuala de opt la suta si un volum al exporturilor de 600 de miliarde de dolari. Participantii la eveniment au amintit, de asemenea, discutiile purtate cu companiile chineze pentru parteneriate mixte, in diferite tari.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.