Dinu Patriciu le-a cerut ieri procurorilor, in cadrul audierii sale de la Parchetul General, efectuarea unei expertize contabile care sa dovedeasca sau nu vinovatia membrilor conducerii rafinariei Rompetrol.
Potrivit Ministerului Public, el a

Dinu Patriciu le-a cerut ieri procurorilor, in cadrul audierii sale de la Parchetul General, efectuarea unei expertize contabile care sa dovedeasca sau nu vinovatia membrilor conducerii rafinariei Rompetrol.
Potrivit Ministerului Public, el a fost audiat, timp de doua ore, in legatura cu aspecte ce tin de privatizarea Petromidia.
Dupa ce, cu o zi in urma, Constantin Adrian Volintiru, reprezentant al conducerii Rompetrol, a fost audiat pentru prima data ca invinuit in dosarul Petromidia, ieri a venit (din nou) randul lui Dinu Patriciu sa dea cu subsemnatul in fata procurorilor Ministerului Public.
Ajuns la Parchet in jurul orei 10.00, Dinu Patriciu, presedintele Consiliului de Administratie al Rompetrol, a fost interpelat, timp de aproape doua ore, de procurori in legatura cu aspecte ce tin de derularea activitatii postprivatizare a SC Petromidia SA.
El le-a propus procurorilor o expertiza contabila care sa dovedeasca sau sa infirme vinovatia membrilor conducerii rafinariei in dosarul Petromidia, precizand ca, personal, se considera nevinovat.

300 de miliarde de lei si 15 milioane de dolari

Ancheta in acest caz a fost demarata de procurorii DIICOT in colaborare cu specialisti ai Oficiului National pentru Prevenirea si Combaterea Spalarii Banilor si ofiteri ai Directiei de Investigare a Fraudelor si ai Directiei Cercetari Penale din cadrul IGPR, in cadrul procesului de monitorizare a activitatilor din domeniul petrolier, in speta cea desfasurata in urma privatizarii SC Petromidia SA.
Parchetul General preciza, in acest caz, ca "au rezultat date si indicii conform carora actionarul majoritar la SC Rompetrol Rafinare SA nu si-a indeplinit obligatiile contractuale ce vizau efectuarea de investitii tehnologice pe anul I investitional in suma de 15 milioane USD, investitii ce trebuiau efectuate din surse proprii ale cumparatorului sau surse atrase pe numele sau".
Totodata, in baza controlului efectuat in anul 2003 de catre Directia Controlului Fiscal Constanta, anchetatorii sustin ca au constatat ca in contabilitatea SC Rompetrol Rafinare SA nu au fost inregistrate tranzactii financiare ce au avut drept urmare diminuarea taxelor si impozitelor catre stat in valoare de aproximativ 300 de miliarde de lei.
Procurorii Ministerului Public precizau, la data punerii sub acuzare a lui Dinu Patriciu, ca cercetarile sunt continuate si pentru stabilirea modalitatii de achizitionare de actiuni SC Rompetrol Rafinare SA, prin intermediul societatilor de investitii financiare in perioada 2003-2004.

"Impact de suflet si personal"

Dupa ce, la 29 martie, i-au fost prezentate acuzatiile in cazul Petromidia, Dinu Patriciu a afirmat ca acuzatiile sunt tendentioase si ca au asupra lui "un impact de suflet si personal". "Sunt convins ca aceasta investigatie, care este binevenita de altfel, se va termina cu bine", a declarat Dinu Patriciu, care a respins toate cele trei invinuiri ce i-au fost aduse. Omul de afaceri a mai fost audiat de procurorii care instrumenteaza acest dosar in 12 aprilie, cand a raspuns timp de aproximativ opt ore intrebarilor puse de anchetatori. In acest caz, alaturi de Dinu Patriciu mai sunt cercetati Constantin Adrian Volintiru, reprezentantul conducerii Rompetrol (audiat, miercuri, pentru prima data de procurori), Sorin Marin, Alexandru Nicolcioiu, Florin Eric Chis, precum si mai multi cenzori ai Rompetrol sub aspectul savarsirii infractiunilor de evaziune fiscala, spalare de bani si inselaciune.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.