Industria siderurgica din Germania de vest se indreapta catre prima sa greva dupa mai bine de 27 de ani de liniste, pentru a-si sustine revendicarile salariale, dupa esecul negocierilor dintre patronatul si sindicatul IG Metall, informeaza Agentia Fr
Industria siderurgica din Germania de vest se indreapta catre prima sa greva dupa mai bine de 27 de ani de liniste, pentru a-si sustine revendicarile salariale, dupa esecul negocierilor dintre patronatul si sindicatul IG Metall, informeaza Agentia France Presse. Instanta competenta din sanul IG Metall a recunoscut in mod oficial miercuri lipsa unei solutii, dupa o a cincea serie de discutii fara rezultat. In momentul de fata, conducerea sindicatului trebuie sa organizeze un vot printre salariati privind inceperea grevei. "Salariatii sunt gata sa declaseze un conflict dur", a asigurat responsabilul negocierilor pentru IG Metall, Detlef Wetzel. Daca peste 75 la suta dintre muncitori vor fi de acord cu greva, aceasta ar putea incepe pe 23 mai. Ar fi prima greva dura din siderurgia vest-germana din 1978 incoace. IG Metall a facut deja sa creasca presiunea, organizand, inca de acum doua saptamani, greve de avertisment, cu o participare de cel putin 30 de mii de muncitori siderurgisti. Marti, angajatorii si-au imbunatatit oferta, propunand pentru cei 85 de mii de salariati avuti in vedere o crestere salariala de 2,4 la suta, fata de propunerea precedenta de numai 1,9 procente. La aceasta se mai adauga o prima de 800 de euro. "Am ajuns la limita suportabilului", a declarat Helmut Koch, responsabil cu negocierile din partea patronatului. Oferta ramane insa cu mult in urma cererii, care se ridica la 6,5 procente, si este argumentata de muncitori prin revigorarea incredibila a sectorului gratie cererii tot mai mari venite in special din partea Chinei. "Industria siderurgica afiseaza o crestere nemaivazuta de zeci de ani de zile; patronii si-au marit cu totii salariile cu procentaje de doua cifre" a criticat Bertold Huber, vicepresedinte la IG Metall, evocand rate mergand pana la 64 la suta. Ar fi de retinut ca greva provocata de sindicat in 2003 in sectorul metalurgic si electrotehnic a provocat pierderi colosale pentru IG Metall.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.