Institutiile de invatamant superior care refuza modificarea ciclurilor de studiu conform procesului Bologna, respectiv trei ani licenta, doi master si trei doctorat vor pierde finantarea, iar diplomele eliberate de ele nu vor fi recunoscute in spatiu
Institutiile de invatamant superior care refuza modificarea ciclurilor de studiu conform procesului Bologna, respectiv trei ani licenta, doi master si trei doctorat vor pierde finantarea, iar diplomele eliberate de ele nu vor fi recunoscute in spatiul european, a declarat profesorul Ioan Mihailescu, presedintele Consiliului National de Evaluare si Acreditare Academica (CNEAA). "Tarile care adera la Uniunea Europeana trebuie sa aiba un sistem de invatamant compatibil cu cel din statele din comunitate, astfel incat un student cu o anumita pregatire sa corespunda cerintelor din orice stat membru UE", a mai spus profesorul Mihailescu. El a precizat ca UE are un mare deficit de forta de munca atat calificata, cat si necalificata. In aceste conditii, multi tineri romani si-ar putea gasi un loc de munca bine platit, in tarile membre UE. Or, pentru a se putea angaja mai usor, romanii trebuie sa fi absolvit o institutie de invatamant a carei structura de pregatire este compatibila cu cea din tarile Uniunii Europene. Mai mult, generalizarea evaluarii pregatirii prin sistemul de credite transferabile, la toate institutiile de invatamant superior din Romania incepand cu anul academic 2005-2006, va permite studentilor sa inceapa pregatirea intr-o facultate si sa o continue in alta din cadrul aceleiasi universitati sau chiar in universitati diferite. Fiecare stagiu de pregatire fiind recunoscut, chiar daca este urmat in alta institutie decat cea in care a fost admis initial, a adaugat profesorul Mihailescu.
CNEAA se asteapta la blocaje
Presedintele CNEAA recunoaste ca, pentru introducerea acestor schimbari, autoritatile din invatamant au de spart cateva blocaje. Pentru ca, in afara catorva universitati locomotiva, restul nu este capabil de schimbare, a mai spus profesorul universitar. Mihailescu crede ca responsabilii cu aplicarea reformei trebuie sa ia masuri surpriza, care sa-i puna pe rectorii reticenti la schimbare in fata faptului implinit. In cazul in care noile masuri vor fi ignorate, iar rectorii nu vor aplica reglementarile impuse prin procesul Bologna, nu vor mai avea resurse financiare. Iar universitatile care nu elibereaza diplome compatibile cu cele europene nu vor mai fi cautate de studenti. "Este de asteptat ca insitutiile de invatamant superior din Romania sa intre in competitie cu universitati europene foarte puternice. Ne place sau nu, invatamantul romanesc a intrat intr-o piata internationala educationala", a continuat profesorul universitar. Presedintele CNEAA atrage atentia asupra faptului ca in conditiile declinului demografic, va exista o politica agresiva de atragere a unor studenti, iar acestia vor opta pentru cele mai prestigioase institutii din Romania sau din afara granitelor.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.