Localitatile tulcene Patlageanca si Plaur au fost evacuate, ieri, dupa ce apele Bratului Chilia al Dunarii au acoperit 60 de gospodarii din zona.
Casele au fost inundate in urma deversarii digurilor Patlageanca si Plaur, de pe Bratul Chilia al
Localitatile tulcene Patlageanca si Plaur au fost evacuate, ieri, dupa ce apele Bratului Chilia al Dunarii au acoperit 60 de gospodarii din zona.
Casele au fost inundate in urma deversarii digurilor Patlageanca si Plaur, de pe Bratul Chilia al fluviului Dunarea. De asemenea, apele au distrus, pe trei tronsoane, terasamentul drumului judetean Tulcea - Ceatalchioi.
Satenii evacuati s-au adapostit la rudele si prietenii ale caror locuinte nu au fost afectate de inundatii. Autoritatile locale au luat masuri atat pentru evacuarea animalelor, cat si pentru scoaterea din case a bunurilor satenilor. Totodata, digurile sunt supravegheate, avand in vedere ca Dunarea a depasit, ieri, cotele de atentie.
Pe de alta parte, in Banat, apele au inceput sa se retraga. Dupa cum sustin autoritatile locale, sinistratii nu duc lipsa de hrana si de asistenta medicala. In urmatoarele zile, autoritatile vor verifica modul in care au fost efectuate, in ultimii ani, lucrarile hidrotehnice in zonele calamitate.
O veste buna pentru banateni: apele au inceput sa se retraga. Autoritatile locale sustin ca
sinistratii nu duc lipsa de hrana si de asistenta medicala. Pe de alta parte, Dunarea a depasit cotele de atentie si a inundat, ieri, doua localitati tulcene.
In zona de vest a tarii, de la sfarsitul saptamanii trecute, apele au inceput sa se retraga. Specialistii si autoritatile locale au decis ca lucrarile la digul situat in zona Crai Nou din judetul Timis sa fie oprite. In acest dig, in urma cu aproape doua saptamani, s-au produs doua brese. In cursul saptamanii trecute s-a luat decizia astuparii celor doua fisuri. Imediat ce apele au inceput sa se retraga, specialistii au revenit asupra hotararii luate, astfel ca in urma cu patru zile lucrarile au fost sistate. Aceasta decizie a fost luata pentru a permite raului Timis sa se retraga in albia minora. Totodata, au fost demarate lucrarile de refacere a drumului pana la dig astfel incat, in urmatoarele zile, sa se poata intra cu utilaje grele. Ieri, deja, prin una dintre brese, apa se scurgea din zona inundata in albia minora a raului Timis.
Sinistratilor din Foeni, Ionel si Otelec li s-au pus la dispozitie, incepand de vinerea trecuta, camioane si salupe pentru a-si mai transporta animalele si o parte din bunuri in localitatile care nu au fost afectate de inundatii. Din pacate, in unele zone apele se vor retrage in totalitate abia peste doua sau trei luni.
Autoritatile locale spera ca localnicii evacuati ale caror gospodarii au scapat de furia apelor sa se poata intoarce la casele lor peste cel putin zece zile. La ora actuala, dupa cum sustin autoritatile din zona, sinistratii nu duc lipsa de hrana si de asistenta medicala. Cadrele medicale din zona monitorizeaza starea de sanatate a sinistratilor in vederea evitarii aparitiei bolilor diareice, holerei, dizenteriei, tetanosului, hepatitei A si a altor boli transmisibile.
Conform primelor estimari, in luna aprilie, in Banat, inundatiile au afectat 52.000 de hectare de teren si au distrus partial sau total 4.000 de gospodarii. Numarul sinistratilor se ridica la 3.000.
Hidrologii spun ca, in continuare, in Banat, apele se vor retrage. Din 4 sau 5 mai a.c. vor incepe din nou ploile, iar din data de 9 mai a.c. debitele raurilor din Banat vor creste. Aceste cresteri vor fi lente si nu vor determina alte inundatii. In urmatoarele zile, Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor va verifica daca lucrarile hidrotehnice efectuate in zonele calamitate se incadreaza in standardele cerute.
''Din analiza lucrarilor hidrotehnice realizate in ultimii ani reiese ca majoritatea au fost executate de trei firme.
Proiectele au fost, in proportie covarsitoare, realizate de o singura firma. Pana la proba contrarie, toti oamenii sunt de buna-credinta, insa imi e greu sa cred ca o singura firma este capabila sa faca astfel de proiecte si doar trei sa le execute'', a declarat Aurel Pana, seful Administratiei Nationale ''Apele Romane''.
In acelasi timp, Pana a precizat ca ''verificarile nu reprezinta o rafuiala politica si ca nu le va face avand in fata documentele cu actionarii respectivelor firme''.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.