Premierul Calin Popescu Tariceanu a anuntat ca va cere ministrului Agriculturii sa trimita inspectori care sa verifice modul in care Agentia Nationala de Imbunatatiri Funciare a ingrijit canalele de evacuare a apei si statiile de pompare, afirmand ca

Premierul Calin Popescu Tariceanu a anuntat ca va cere ministrului Agriculturii sa trimita inspectori care sa verifice modul in care Agentia Nationala de Imbunatatiri Funciare a ingrijit canalele de evacuare a apei si statiile de pompare, afirmand ca, personal, este nemultumit de activitatea agentiei.
"Eu cred ca nu le pasa, pentru ca toate sistemele sunt la pamant. Bagam mii si mii de miliarde de lei anual si, cand apar ploile, constatam ca lucrarile nu corespund scopului pentru care au fost proiectate, deoarece sistemele nu sunt intretinute. Cred ca se impun masuri drastice", a spus premierul, cerand ministrului Agriculturii, Gheorghe Flutur, sa dispuna verificarea modului in care si-a indeplinit obligatiile Agentia Nationala de Imbunatatiri Funciare. Astfel, autoritatile ar urma sa verifice modul in care au fost folosite cele 1.520 de miliarde de lei alocate in perioada 2000-2004 pentru lucrari de amenajari hidrotehnice.
Tariceanu a vizitat, miercuri, zonele din judetul Timis afectate de inundatii si a convocat, la sediul Prefecturii, Comitetul judetean de urgenta pentru a analiza situatia din zona.

Ajutoare suplimentare pentru cei care nu pot beneficia de somaj

Premierul a aratat ca ajutoarele acordate de Guvern si de autoritatile locale pentru populatia sinistrata au fost deja distribuite, concomitent cu asigurarea locurilor de cazare pentru sinistrati.
Pentru locuitorii care si-au pierdut casele in urma inundatiilor vor fi construite, pana in perioada de iarna, noi case cu doua sau trei camere. Locuintele vor fi construite pe vechile amplasamente, din materiale de constructie puse la dispozitie de Guvern si de alte persoane care vor veni sa contribuie si vor fi acordate gratuit sinistratilor.
Pentru persoanele care nu pot beneficia de ajutor de somaj vor fi acordate ajutoare sociale suplimentare care sa compenseze lipsa productiei agricole ca urmare a inundatiilor, a mai aratat premierul.
Lucrarile de refacere a infrastructurii vor incepe imediat ce se vor retrage apele, prima bresa din digul de protectie urmand sa fie astupata pana sambata, iar a doua in termen de aproximativ o saptamana.
Precipitatiile abundente din judetul Timis au inundat 30.000 de hectare de teren agricol si au afectat 2.175 de case din 60 de localitati, din care 244 au fost distruse. Au fost evacuate peste 3.300 de pesoane, pe teritoriul comunelor lor fiind declarata starea de alerta.
Premierul a mai aratat ca, in zece zile, va reveni in judet pentru a reanaliza situatia si a reluat apelul catre populatie sa sprijine eforturile Guvernului de intrajutorare a persoanelor sinistrate.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.