Nicolae Coroiu, directorul general al Electrica SA si Paolo Scaroni, CEO al companiei italiene Enel au semnat, ieri, documentele finale pentru vanzarea catre Enel a unui pachet de 51 la suta din actiunile Electrica Banat si Dobrogea.
Tranzacti

Nicolae Coroiu, directorul general al Electrica SA si Paolo Scaroni, CEO al companiei italiene Enel au semnat, ieri, documentele finale pentru vanzarea catre Enel a unui pachet de 51 la suta din actiunile Electrica Banat si Dobrogea.
Tranzactia se ridica la suma de 112 milioane de euro, incluzand atat achizitionarea pachetelor de actiuni cat si majorarea simultana a capitalului social al celor doua filiale de distributie a energiei electrice.
"Intrarea noastra pe piata electricitatii din Romania ca prim investitor privat confirma interesul Enel de a participa activ la liberalizarea acestui sector, scopul nostru fiind cel de a deveni un operator integrat in domeniul productiei si distributiei de electricitate in aceasta tara. Managementul nostru si controlul industrial asupra celor doua companii ne va permite sa derulam un program de investitii destinat modernizarii retelelor de distributie si cresterii eficientei si calitatii serviciilor", a declarat Paolo Scaroni.
Reprezentantul Enel a precizat ca suma destinata modernizarii si eficientizarii celor doua societati in urmatorii ani, cat si a cresterii nivelului de calitate a serviciilor oferite de acestea este de un miliard de euro.

Nu vor fi vandute actiuni catre BERD si IFC

In acelasi timp, Scaroni a infirmat zvonurile conform carora compania italiana ar intentiona sa vanda cate cinci la suta din actiunile abia achizitionate catre Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare si IFC (divizia de investitii a Bancii Mondiale).
"Nu vrem sa ne vindem actiunile pe care abia le-am cumparat. Avem, in acest moment, o pozitie pe piata romaneasca pe care intentionam sa o consolidam, nu sa o reducem", a precizat oficialul Enel.
Scaroni a declarat, de asemenea, ca Enel este interesata de participarea la privatizarea complexurilor energetice Rovinari, Turceni si Craiova, a unor hidrocentrale din portofoliul Hidroelectrica, precum si la Electrica Muntenia Sud, pentru care Enel are "un interes deosebit" si la centrala nucleara de la Cernavoda.
"Suntem gata pentru aceste investitii si avem resurse financiare suficient de mari pentru a le face fata, atat acestora cat si altora din tarile vecine, aflate de asemenea in proces de liberalizare a pietei, precum Polonia, Bulgaria si, poate, Ucraina", a declarat reprezentantul Enel.

Scaroni: Cumpararea Muntenia Sud nu incalca Legea concurentei

Paolo Scaroni a afirmat ca, daca Enel va castiga licitatia pentru Electrica Muntenia Sud, nu va exista o concentrare economica pe piata romaneasca, intrucat Legea concurentei fixeaza o limita de 33 la suta, care nu va fi depasita chiar si in cazul cumpararii filialei Muntenia Sud.
Reprezentantii companiei italiene au precizat, totodata, ca sunt interesati si de sectorul gazelor naturale din Romania. Enel se asteapta la o rata de profitabilitate de 10 la suta, avand in vedere investitiile care vor fi derulate la cele doua filiale achizitionate. Electrica Banat isi desfasoara activitatea in regiunea Timisoara, iar Electrica Dobrogea este activa in regiunea Constanta. Ambele companii detin o cota de 20 la suta din piata distributiei si vanzarilor de electricitate din Romania. Cele doua filiale deservesc, impreuna, peste 1,4 milioane de clienti, dintre care 100.000 de firme industriale si societati comerciale. Electrica Banat si Dobrogea au o retea de distributie care acopera peste 68.000 de kilometri, iar in 2003 au vandut 6,8 TWh de electricitate.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.