Tribunalul din Moscova, in competenta caruia s-a aflat procesul intentat in urma cu aproape un an magnatului rus Mihail Hodorkovski, fostul proprietar al companiei petroliere Iukos, si altor doi asociati ai sai, a amanat, ieri, din nou pronuntarea se
Tribunalul din Moscova, in competenta caruia s-a aflat procesul intentat in urma cu aproape un an magnatului rus Mihail Hodorkovski, fostul proprietar al companiei petroliere Iukos, si altor doi asociati ai sai, a amanat, ieri, din nou pronuntarea sentintei pana la 16 mai a.c.
Dupa cum se stie, el a fost acuzat de evaziune fiscala si frauda, acuzatii pe care de-a lungul procesului le-a negat categoric. Atat Hodorkovski, cat si apropiati ai sai sunt de parere ca, de fapt, se urmareste tinerea lui in arest pentru a-l impiedica sa joace vreun rol la alegerile prezidentiale din 2008.
Ceea ce i-a frapat pe corespondentii de presa a fost faptul ca decizia de amanare a fost anuntata printr-o simpla nota afisata la avizierul tribunalului, fara a oferi motivele si, mai ales, fara ca decizia sa poarte vreo semnatura. Speculatiile nu s-au lasat asteptate. Associated Press si France Presse citeaza opinii din cercuri apropiate grupului Iukos, dar si ale unor analisti, conform carora autoritatile nu vor sa pronunte sentintele maxime, de 10 ani inchisoare, cerute de procurorul general, pentru a nu-l pune pe Vladimir Putin intr-o situatie delicata, cu prilejul vizitei sale in Israel, unde o condamnare a magnatului rus de origine evreiasca ar fi putut fi interpretata ca un act antisemit. De asemenea, se crede ca o condamnare la pedeapsa maxima ar putea atrage proteste din partea unora dintre cei 50 de lideri ai lumii, invitati la Moscova la 9 mai, cu prilejul aniversarii victoriei aliatilor asupra nazismului.
Corespondentul Associated Press la Moscova remarca implicatiile costisitoare pentru Rusia ale arestarii si, ulterior, ale scoaterii la licitatie a celei mai importante unitati a Iukos, respectiv a Yuganskneftegaz, la 19 decembrie anul trecut, vanduta unei companii necunoscute, cu adresa la un bar dintr-un oras de provincie al Rusiei, contra unei sume reprezentand jumatate din valoarea holdingului. Efectele imediate au fost pierderi importante ale unor parteneri americani ai Iukos, dar si diminuarea investitiilor sau fuga din Rusia a unora dintre investitori. Cifre oficiale arata ca dupa decembrie, anul trecut, din Rusia au ''fugit'' 7,9 miliarde de dolari, de teama unor efecte similare celor suferite de Iukos. Insasi Condoleezza Rice, secretar de stat al SUA, a evocat, cu prilejul recentei sale vizite la Moscova, impactul negativ al cazului Iukos asupra relatiilor economice ale Rusiei.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.