Corectiile au revenit, ieri, la Bursa de Valori, asa cum era de asteptat dupa cresterea din ziua precedenta. Cea mai mare depreciere, de 2,06 la suta, a apartinut, cum era de asteptat, sectorului SIF-urilor, care a anuntat, in mare parte, o scadere a

Corectiile au revenit, ieri, la Bursa de Valori, asa cum era de asteptat dupa cresterea din ziua precedenta. Cea mai mare depreciere, de 2,06 la suta, a apartinut, cum era de asteptat, sectorului SIF-urilor, care a anuntat, in mare parte, o scadere a profitului pentru anul in curs.
Doar trei din cele cinci societati de investitii au fost reluate la tranzactionare, si anume SIF Banat-Crisana, SIF Moldova si SIF Transilvania, urmand ca astazi sa intre pe piata si SIF Muntenia si SIF Oltenia. Pe fondul prognozarii unor rezultate financiare cu circa 60 la suta sub nivelul de anul trecut, cursul SIF Transilvania s-a depreciat cel mai mult, cu 4,65 la suta pana la un pret de 12.300 lei pe actiune. SIF Moldova a consemnat o scadere de 2,94 la suta, inchizand la 9.900 lei pe actiune, iar SIF Banat-Crisana, de 2,61 la suta pana la 11.200 lei. Cursul titlurilor lichide a fost, la randul sau, dezamagitor, cu o scadere de 0,88 la suta, in timp ce BET-C s-a depreciat doar cu 0,32 procente. Desi trei dintre cele cinci SIF-uri au revenit la tranzactionare, valoarea tranzactiilor nu s-a modificat, asta si din cauza suspendarii Rompetrol Rafinare Constanta in vederea desfasurarii AGA. Asadar, lichiditatea bursiera s-a ridicat, ieri, la doar 127,7 miliarde lei. Cel mai mare aport la rulajul total l-a avut SIF Banat-Crisana, cu tranzactii in valoare de 37,2 miliarde lei, urmata de Banca Transilvania, cu 30,2 miliarde lei si SIF Moldova, cu un rulaj de 23,7 miliarde lei.

Cursul Bancii Transilvania, lasat sa fluctueze liber

Bursa de Valori a suspendat, ieri, limitele de pret pentru actiunile Bancii Transilvania (diferenta de pret intre ordinele de cumparare, respectiv de vanzare, care nu trebuie sa varieze, in mod normal, mai mult de 15 la suta), pana la formarea libera, pe baza cererii si ofertei, a unui nou pret de referinta.
Pe perioada suspendarii limitei de pret, actiunile Bancii Transilvania nu au fost incluse in componenta indicilor BET si BET-C, din cauza variatiilor foarte mari care au fost inregistrate ca urmare a acestei decizii, de 42,9 la suta la inchiderea sedintei.
Teoretic, titlurile Bancii Transilvania ar fi trebuit sa scada pana la 7.800 lei pe actiune, pentru ca cei care au investit la data de 26 aprilie (ultima zi in care mai beneficiau de avantajele majorarii de capital), la 13.500 lei pe actiune si care au primit 673 actiuni gratuite pentru fiecare 1.000 detinute, sa-si conserve investitia, iar cei care au cumparat, ieri, sa nu fie in dezavantaj. Banca Transilvania a inchis, ieri, la o cotatie de 7.700 lei, cu actiunile bancii derulandu-se tranzactii de 30,2 miliarde lei.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.