Comisia Medicala a Federatiei Internationale de Atletism a instiintat, zilele trecute, forul roman de specialitate in legatura cu depistarea unui alarmant dereglaj hormonal in cazul sportivei Elena Iagar, medaliata cu aur in proba de 1500 de metri, d
Comisia Medicala a Federatiei Internationale de Atletism a instiintat, zilele trecute, forul roman de specialitate in legatura cu depistarea unui alarmant dereglaj hormonal in cazul sportivei Elena Iagar, medaliata cu aur in proba de 1500 de metri, din luna martie, de la Europenele din Spania. Deoarece rezultatul testului efectuat dupa cursa continentala de catre reprezentantii laboratorului antidoping din Madrid i-a cam nedumerit pe membrii Comisiei Medicale a IAAF, acestia au solicitat de urgenta staff-ului FRA unele lamuriri in legatura cu Elena Iagar. Si asta, pentru ca, hormonul specific feminin, gonadotropina (HGC), aflat pe lista substantelor interzise din Codul Antidoping, la categoria hormoni (cap. S2), poate aparea in organismul sportivelor nu numai prin metode ilegale, dar si in cazul unei sarcini, a unor afectiuni ovariene, a unui chiuretaj sau a injectarii pentru fertilizare in vitro. Conform aceluiasi Cod Mondial Antidoping, sportiva urmeaza sa demonstreze prin analize medicale, sau prin prezentarea altor dovezi din dosarul medical, posibila crestere a concentratiei HCG prin conditii fiziologice sau patologice. In vreme ce laureata continentala de la Europenele de sala sustine ca este nevinovata si ca "informatia este falsa", presedintele FR Atletism, Iolanda Balas Soter, a tinut sa declare ca laboratorul din Madrid nu precizeaza ca ar fi vorba despre un rezultat pozitiv la testul antidoping efectuat dupa cursa de la Europenele de sala, nefiind vorba de folosirea unor medicamente interzise, ci doar de unele lamuriri medicale privitoare la un eventual tratament efectuat de atleta noastra.
"Doctorul Gabriele Dolle (n.n. - reprezentantul IAAF) ne-a intrebat ce a luat si cum a luat. Pana vineri, trebuie sa transmitem dosarul ei medical. Nu este vorba despre un verdict pozitiv, ci despre unele tratamente pe care ea le-a facut, despre probleme fiziologice, tipic feminine, de hormoni feminini si nu de medicamente de pe lista cu substante interzise. Ne-a intreabat daca sportiva a suferit chiuretaje sau are probleme legate de ciclul menstrual. Doresc unele lamuriri pe care le vor da medicii care o trateaza pe atleta. Oricum, noi nu vom ascunde nimic, dar eu sunt optimista din fire si cred ca totul se va termina cu bine", a declarat pentru Mediafax presedintele FRA, fara a confirma, insa, numele atletei suspectate de IAAF, din cauza confidentialitatii "obligatorii" pana la clarificarea tuturor aspectelor din acest caz. (MCZ)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.