Pentru prima data, dupa mai multi ani, AGA de la SIF Transilvania s-a desfasurat la a doua convocare, fara nici o surpriza.
Pana si eternul actionar nemultumit Dan Paul - presedinte al unei societati de brokeraj, detinator a mai mult de 0,1 l
Pentru prima data, dupa mai multi ani, AGA de la SIF Transilvania s-a desfasurat la a doua convocare, fara nici o surpriza.
Pana si eternul actionar nemultumit Dan Paul - presedinte al unei societati de brokeraj, detinator a mai mult de 0,1 la suta din capitalul societatii de investitii financiare si protagonist a vreo 20 de procese intentate (si pierdute) presedintelui-director general Mihai Fercala, pentru cele mai diverse motive - nu a avut prea multe de comentat, revenind doar asupra unor chestiuni vechi...
Incercarea sa, timida, de altfel, ca si a altui actionar constantean - si acesta aflat in litigiu cu societatea financiara, din cauza incercarii sale, nelegale, de a majora capitalul unei societati unde sunt coactionari - de a "intoarce" actionarii impotriva conducerii SIF Transilvania, prin fluturarea promisiunii de a dubla suma propusa pentru dividendul pe o actiune, nu a avut nici o sansa de reusita!
Pentru ca asa cum a demonstrat Fercala, dublarea sumei dividendului ar fi insemnat decapitalizarea masiva a SIF Transilvania, imposibilitatea derularii investitiilor aflate deja in derulare si, implicit, scaderea veniturilor si a profitului, urmate, firesc, de imposibilitatea acordarii de dividende in viitorul an.
Ceea ce majoritatea absoluta a actionarilor a inteles, propunerea celor doi actionari, demagogica si neeconomica, fiind respinsa. Asa ca valoarea dividendului pe actiune a fost cea propusa de administratori, de 650 lei, fiind aprobata de actionari.
Nici in privinta alegerii noilor administratori, de fapt a reconfirmarii celor existenti - dupa ce, prin aplicarea noilor proceduri, stipuland depunerea dosarelor candidatilor si confirmarea lor de catre CNVM, doua candidaturi fusesera respinse de catre institutia de supraveghere a pietei de capital - nu au fost surprize.
Toti cei sapte administratori au fost realesi, iar acestia, la randul lor, l-au reconfirmat pe dr. ec. Mihai Fercala in functia de presedinte-director general al institutiei financiare. De fapt, cum a lasat sa se inteleaga chiar Dan Paul, care a renuntat sa mai candideze la o functie de administrator, miza va fi la o viitoare AGA Extraordinara - pe care Mihai Fercala a promis sa o organizeze in acest an, daca legislatia o va permite - cand se va afla in discutie modalitatea ridicarii pragului de detinere a actiunilor in capitalul SIF Transilvania.
Acum, cum se stie, fiecare actionar - chiar daca poate cumpara si detine oricate actiuni doreste si incaseaza dividendele cuvenite - nu poate vota decat in limita de 0,1 la suta din totalul actiunilor SIF-urilor. Concentrarea actiunilor, deja existenta si vizibila in tranzactiile bursiere, face fireasca cresterea limitei mentionate.
Dar, in privinta acesteia - 1 sau 5 la suta - opiniile sunt divergente. Iar o recenta initiativa guvernamentala privind ridicarea limitei la 5 la suta a fost respinsa intr-o Comisie senatoriala chiar saptamana trecuta.
Si, pe buna dreptate, Mihai Fercala comenta: "Nu inteleg de ce mie, intr-o societate complet privata, sa-mi hotarasca Guvernul modalitatea detinerii actiunilor... Nu stiu daca primului ministru Tariceanu i-ar conveni ca, in propria societate privata, sa-i decida altii, Guvernul si Parlamentul, cine si cum sa detina actiunile, limitandu-le dreptul la proprietate?!".


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.