Partenerii sociali considera ca semnarea Tratatului de aderare la Uniunea Europeana reprezinta in mare parte recunoasterea progreselor facute de Romania in ultimii ani. Pe de alta parte, la unison, acestia sustin ca angajamentele asumate pe parcursul

Partenerii sociali considera ca semnarea Tratatului de aderare la Uniunea Europeana reprezinta in mare parte recunoasterea progreselor facute de Romania in ultimii ani. Pe de alta parte, la unison, acestia sustin ca angajamentele asumate pe parcursul negocierilor, precum si cele care vor urma, constituie pentru Romania o sarcina deloc usoara.
Astfel, in opinia reprezentantilor patronatelor si sindicatelor, 1 ianuarie 2007 va aduce in primul rand o avalansa de disponibilizari, dar si un mediu economic concurential in care nu vor rezista decat cei care se vor adapta cat mai repede. Altfel, integrarea este vazuta ca o solutie la mai multe probleme ale societatii romanesti aflate in cautarea mijloacelor de modernizare si transformare economica.

Bogdan Hossu, presedinte CNS Cartel-Alfa: "Costurile integrarii pot deveni insuportabile"

"Asistam la partea formala a semnarii Tratatului, pentru ca, de fapt, jocurile s-au facut in momentul dezbaterii din Parlamentul European. Se confirma ca suntem in procesul de aderare. Sa nu uitam ca, din punct de vedere al efortului bugetar al UE, integrarea Romaniei si Bulgariei va costa aproape tot atat cat a costat integrarea celorlalte zece state. Decizia politica de principiu a fost luata. Raman angajamentele noastre asupra carora trebuie sa ne focalizam. Procesul de aderare inseamna o schimbare in relatiile industriale, pentru ca trebuie sa ne aliniem mult mai puternic la modelul social european. Sa nu uitam ca, in acelasi timp, va exista si procesul de modernizare a Uniunii Europene prin referendumul pentru Constitutie, lucru la care trebuie si noi sa ne aliniem, chiar daca nu avem drepturi depline. Vor exista si costuri. Problema este ca unele drumuri sunt mai costisitoare decat altele, iar al Romaniei ne va costa. Dar ramanerea in afara UE ar fi tot un cost. Ambele variante presupun costuri. Daca insa ramaneam in exterior, costurile erau mult mai mari. Costurile de integrare pot fi suportabile sau pot deveni insuportabile daca, din cauza coruptiei, lispei de consecventa a aplicarii unor masuri, in loc sa alegem drumul cu minimum de costuri sociale vom alege drumul cu maximum de costuri sociale. Aici intervine rolul sindicatelor de a monitoriza ca procesul are minimum de costuri sociale".

Dumitru Costin, presedintele Blocului National Sindical: "Consecintele integrarii vor fi resimtite in special de salariati"

"Din pacate, romanii nu au fost informati corect asupra drepturilor si obligatiilor pe care le vor avea ca cetateni europeni. Toata lumea nu a vazut decat partea buna a integrarii. Vom avea parte de cateva constrangeri. Cosecintele vor fi resimtite in principal de masa mare a salariatilor, care va avea de platit cu locuri de munca. Rata somajului va creste spectaculos si vor avea de suferit categoriile sociale defavorizate. Majoritatea acestora sunt, deja, cuprinse in ceea ce s-a negociat pana acum. Pe zona de informare a cetateanului s-a facut si se face foarte putin. Singura institutie, care culmea, nu este a noastra - Delegatia Comisiei Europene - este singura care a facut eforturi de informare a populatiei. In rest, mai nimeni nu a implicat activ cetatenii romani in acest proces, pentru ca acesta nu este facut numai de Guvernul Romaniei. Daca am face un sondaj cu privire la obligatiile pe care Romania si le-a asumat in procesul integrarii, sunt convins ca 0,5 la suta ar cunoaste datele esentiale. Din pacate, foarte multi romani habar nu au ce presupune integrarea Romaniei in UE. Toata lumea nu viseaza decat ca intram in Europa si vom fi lasati sa umblam liberi pe unde vrem, sa ne angajam unde avem chef, ca la noi in tara nu mai vrem sa stam pe salarii de mizerie. Integrarea tarii noastre se va face foarte greu. In concluzie, procesul va fi extrem de dureros".

Stefan Varfalvi, vicepresedinte UGIR: "Ne bucuram de momentul de azi, dar nu ne gandim la 1 ianuarie 2007"

"Adevarul este ca nu suntem pregatiti. Acesta este adevarul. Oamenii in loc sa se ocupe de aceasta chestiune, tot spun ca mai au un an si jumatate si apoi vom avea parte de toate bucuriile. Societatile romanesti nu-si dau seama ce le asteapta. In privinta industriei alimentare nu cred ca vor ramane zece la suta din intreprinderi. Nimeni nu trateaza cu serioziate problemele de mediu. Vor fi niste bucurii de toata frumusetea. Sunt perfect de acord ca este un proces pozitiv, dar adevarul adevarat este ca suntem foarte departe de a fi pregatiti de aderare. Vinovati? Toata societatea romaneasca, pentru ca ne place sa discutam la nivel de generalitati, fara a ataca profunzimile. Un exemplu il constituie Legea concurentei, care nu cred ca este citita de 1 la suta dintre cei care ar trebui sa stie despre ce inseamna aceasta chestiune. Din nefericie exista o mentalitate: <>, isi spun unii dintre noi. O sa trecem, dar nu asa cum isi imagineaza unii dintre noi. In alta ordine de idei, cred ca pe linie administrativa Romania se pregateste de integrare. Ambele Guverne - si cel anterior si cel de acum - cred ca si-au facut si isi fac lectiile asa cum trebuie. Problema majora este a societatii romanesti, care nu se pregateste. Acum ni se dau niste semnale de atentie. A mai ramas un an si jumatate. Practic, parca maine ne vom trezi in Europa. Cu toate acestea, societatea romaneasca va ajunge la un nivel comparativ cu cel din UE. Generatia aceasta va culege roadele integrarii. Nu se pun generatiile viitoare. Viitorul inseamna, de fapt, 1 ianuarie 2007. Ne bucuram de momentul de astazi, dar nu ne gandim la acea data."

Ovidiu Nicolescu, presedintele CNIPMMR: "Romania merita votul Europei"

"Semnarea Tratatului de aderare de catre Romania, in primul rand, ofera un plus substantial de credibilitate tarii noastre, ceea ce va determina o intensificare a fluxurilor de investitii straine. In al doilea rand, va determina un acces sporit la parteneri si la fonduri din Uniunea Europeana, iar in al treilea rand va determina o imbunatatire a imaginii intreprinzatorilor romani in plan european. Legat de partea mai putin pozitiva este ca, incepand din acest moment, concurenta intreprinzatorilor din UE in Romania se va amplifica constant. Un alt element: va creste pretul terenurilor si cladirilor ceea ce va face ca investitiile necesare intreprinzatorilor romani pentru dezvoltare si crearea de noi firme sa fie mai mare. Romania merita votul Europei. Intotdeauna evolutia se face mai usor in cadrul unui sistem decat din afara. Un copil daca e mai slab pregatit, daca il trimiti la o scoala buna se pregateste mult mai bine decat daca este tinut afara. Romania merita pentru ca asta accelereaza evolutia noastra, si in acelasi timp, si cresterea potentialului Uniunii Europene, pentru ca, sa nu uitam, Romania este a saptea tara de pe continent ca numar de locuitori."

Marius Petcu, presedinte CNSLR Fratia: "Romanii nu cunosc prea bine implicatiile integrarii"

"Vestea semnarii Tratatului de aderare este primita cu entuziasm de cei mai multi dintre romani. Pe undeva e vorba de satisfacerea orgoliului national. De mai multa vreme Romania merita cu prisosinta sa intre in familia careia ii apartine istoric, dar, pentru ca exista un <>, din pacate, romanii nu stiu prea bine care sunt costurile integrarii si vad doar partea frumoasa a lucrurilor. Autoritatile niciodata nu au prezentat asa cum ar fi trebuit costurile integrarii, sacrificiile pe care va trebui sa le facem noi ca popor, noi ca salariati. 2007 va aduce disponibilizari masive, 2007 va ridica preturile mult peste salariul mediu din Romania. Din aceasta cauza as fi preferat sa stiu ca romanii cunosc toate fatetele acestei integrari, pentru ca daca e sa mai trecem povara unor sacrificii, ar fi bine ca acestea sa fie cunoscute. Romanii au dus mult in spate, dar si-au dorit intotdeauna sa stie care sunt sacrificiile."


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.