Cu toate ca fostii directori Jiga si Dinculescu au fost arestati dupa ce au pretins spaga de sute de mii de dolari pentru a favoriza cumpararea actiunilor societatii Jimtim Jimbolia, iar raportul Corpului de control al ministrului Agriculturii arata

Cu toate ca fostii directori Jiga si Dinculescu au fost arestati dupa ce au pretins spaga de sute de mii de dolari pentru a favoriza cumpararea actiunilor societatii Jimtim Jimbolia, iar raportul Corpului de control al ministrului Agriculturii arata clar faptul ca acest lucru s-a realizat prin incalcarea legii, potrivit Agentiei Domeniilor Statului proprietarii actiunilor firmei sunt aceiasi italieni care au dat mita.

Poveste italiana

Privatizarea Jimtim a inceput in anul 2000, cand doi cetateni italieni, administratori la firma Agricola San Giorgio, s-au aratat interesati de cumpararea pachetului majoritar de actiuni al SC Jimtim SA, detinut de Ministerul Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor (MAAP) si, totodata, de concesionarea a 4.439 de hectare de teren la Administratia Domeniilor Statului.
Dupa un timp, italienii au fost contactati de Florica Dinculescu, reprezentanta a Adunarii Generale a Actionarilor din Jimtim si, totodata, secretara a Comisiei de privatizare din MAAP si sefa Directiei de Control si Antifrauda a Agentiei SAPARD, care le-a pretins, potrivit procurorilor PNA, 100.000 de dolari pentru a favoriza cumpararea societatii. Ulterior, Dinculescu a mai cerut, in doua transe, 90.000 de dolari, o data pentru ca dosarul de privatizare nu era complet, iar a doua pentru a scadea valoarea actiunilor ce urmau sa fie vandute.
Anul trecut, prin sentinta data de Tribunalul Bucuresti, Florica Dinculescu a fost condamnata pentru luare de mita, la sapte ani si jumatate de inchisoare, magistratii hotarand si punerea sub sechestru asigurator a tuturor bunurilor mobile si imobile ale fostului director.
Tot atunci a fost condamnat si Dan Jiga, fost director in Ministerul Agriculturii, la trei ani si jumatate de inchisoare pentru luare de mita si alti cinci pentru abuz in serviciu contra intereselor publice.
Jiga a fost arestat in decembrie 2002, dupa ce procurorii anticoruptie au stabilit ca in 2000 a luat 120.000 de dolari spaga in schimbul promisiunii ca-i va ajuta pe italieni, influentand Comisiile de privatizare din MAAP in favoarea lor.

Vanduta la pret inferior

Mai mult, intr-un "Raport privind activitatea de prevenire a coruptiei si de actiune impotriva coruptiei desfasurata de MAAP in perioada 1 ianuarie 2001 - 31 decembrie 2001" se specifica in mod clar neregulile constatate de catre Corpul de control. Astfel, la punctul 21 - referitor la rezultatele verificarilor efectuate asupra modului de privatizare si concesionare a terenurilor agricole ale SC Agroindustriala Jimtim SA Jimbolia Judetul Timis - este evidentiat faptul ca actiunile "s-au vandut la un pret mult inferior celui propus de MAA", iar vanzarea s-a realizat fara a se tine cont de prevederile Legii 31/1999. De asemenea, s-a constatat ca "includerea doamnei Dinculescu ca membru in Comisia de negociere, fiind si reprezentantul MAAP in AGA. La societatea respectiva a creat suspiciuni cu privire la desfasurarea si transparenta procesului de privatizare", motiv pentru care au fost sesizate forurile competente pentru a continua ancheta.
Un alt rezultat al verificarilor prezentate in raport este faptul ca "doamna Dinculescu, in prezent director la Agentia SAPARD din cadrul MAAP, a cumparat produse cerealiere prin firmele pe care le detine sau la care este asociat, aspect cercetat de Politia Timis ca urmare a unor sesizari". Raportul este datat 15 aprilie 2002 si este publicat pe site-ul ministerului.

ADS, citata parte civila

In ciuda acestor fapte, potrivit Agentiei Domeniilor Statului, SC Agroindustriala Jimtim SA Jimbolia, inregistrata la numarul 592 in lista societatilor comerciale pe actiuni detinatoare de terenuri cu destinatie agricola care au fost preluate de ADS conform Legii 268/2001 "este privatizata din anul 2000, cu contractul nr. 73 (...) pachetul de actiuni fiind adjudecat de SC Agroindustriala San Giorgio SRL".
Potrivit aceleiasi surse, ADS a fost citata, ca parte civila, in dosarul aflat pe rolul Sectiei I-a Penala a Tribunalului Bucuresti privindu-i pe Dinculescu si Jiga, dar pentru ca "procesul si contractul de privatizare au fost incheiate de Ministerul Agriculturii, Agentiei nu i-a fost adusa la cunostinta producerea vreunui prejudiciu, iar Ministerul Agriculturii nu s-a constituit ca parte civila".


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.