Deficitul contului curent al balantei de plati a crescut, in luna februarie, cu 380 de milioane de euro, pana la 516 milioane de euro, valoare de 2,5 ori mai ridicata decat cea inregistrata in primele doua luni ale anului trecut, potrivit unui comuni

Deficitul contului curent al balantei de plati a crescut, in luna februarie, cu 380 de milioane de euro, pana la 516 milioane de euro, valoare de 2,5 ori mai ridicata decat cea inregistrata in primele doua luni ale anului trecut, potrivit unui comunicat emis, ieri, de BNR. Cel mai mare factor care a contribuit la adancirea deficitului a fost comertul exterior, unde diferenta dintre importuri si exporturi a urcat de la 256 milioane de euro in ianuarie la 651 de milioane de euro dupa primele doua luni.
La finele lunii februarie a anului trecut, deficitul comertului cu bunuri si servicii a fost de 403 milioane de euro. In cazul comertului cu bunuri, deficitul s-a majorat de peste doua ori fata de luna ianuarie, de la 232 de milioane de euro la 574 de milioane de euro, valoare cu 165 milioane de euro mai mare decat cea consemnata in perioada ianuarie-februarie 2004. Soldul negativ al balantei curente s-a adancit si in urma deteriorarii contului de servicii, cu un deficit de 77 de milioane de euro, fata de un excedent de 6 milioane de euro anul trecut.
De asemenea, s-a adancit dezechilibrul contului de venituri, unde diferenta negativa dintre intrari si iesiri a depasit cu 111 milioane de euro rezultatul din 2004, ajungand la 242 milioane de euro.

Muncitorii din strainatate ajuta contul curent

Rezidentii romani in strainatate au compensat o parte a dezechilibrului curent, prin transferuri de 377 de milioane de euro pe primele doua luni.
Datoria externa pe termen mediu si lung a inregistrat la 28 februarie nivelul de 19,09 miliarde de euro, in crestere cu 7,9% fata de decembrie 2004. Anul trecut, deficitul contului curent s-a majorat cu 43,9% fata de anul 2003, pana la 4,4 miliarde de euro, reprezentand 7,6% din PIB, in special in urma accentuarii diferentei dintre importuri si exporturi.
Pentru 2005, autoritatile romane au negociat cu reprezentantii Fondului Monetar International reducerea deficitului la 6,8% din PIB.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.