Locuitorii din vestul tarii traiesc un adevarat cosmar in urma precipitatiilor cazute in ultimele zile. Dupa o prima evaluare, pagubele depasesc 100 de miliarde de lei. Peste 34.000 de hectare de teren arabil si aproximativ 7.000 de gospodarii au fos
Locuitorii din vestul tarii traiesc un adevarat cosmar in urma precipitatiilor cazute in ultimele zile. Dupa o prima evaluare, pagubele depasesc 100 de miliarde de lei. Peste 34.000 de hectare de teren arabil si aproximativ 7.000 de gospodarii au fost distruse partial sau total de ape. Precipitatiile au afectat 11 constructii hidrotehnice cu rol de aparare impotriva inundatiilor. Lucrarile hidrotehnice din bazinul hidrografic Banat de pe raurile Timis, Bega, Barzava, Moravita si Poganis au fost supuse presiunii generate de viiturile ce au avut loc. Viiturile inregistrate acum sunt mai mari decat cele din anul 2000 si sunt comparabile cu cele din anul 1912, dupa cum informeaza Administratia Nationala ''Apele Romane''.
Locuitorii din judetele Arad, Caras-Severin, Mehedinti si Timis sunt cei mai afectati. Aici precipitatiile inregistrate au fost de pana la 120 litri pe metru patrat.
In judetul Timis, localnicii din zonele aflate sub ape spun ca sunt cele mai mari inundatii din ultimii 40 de ani. Ploile au facut ravagii in 70 de localitati. Peste 4.800 de case si 18.300 de hectare de teren agricol au fost acoperite de ape. Peste 50 de poduri si podete au fost distruse. Localitatile Seca si Ghizela erau, ieri, izolate. Peste 4.000 de locuitori din Gataia nu aveau apa potabila. Autoritatile din Timis au avertizat ministerele implicate asupra faptului ca raurile in crestere vor distruge digul de protectie din localitatea Graniceri, aflat la granita cu Iugoslavia. Prin urmare, localnicii din satele Rudna si Crai Nou au fost evacuati. Un elicopter al Fortelor Aeriene Romane s-a deplasat in zona Foieni-Graniceri pentru a interveni in cazuri speciale. Echipe formate din militari, pompieri si sateni au asezat in preajma digului 12.000 de saci de nisip. Uneori ei au fost nevoiti sa renunte la actiunea lor din cauza riscului de rupere a digului. In noaptea de marti spre miercuri, familiile din comuna Denta au fost evacuate cu ajutorul militarilor, care au folosit camioane si barci pneumatice.
Autoritatile din judetul Caras-Severin apreciaza ca in aceste zile au fost cele mai mari inundatii din ultimii o suta de ani. Ploile torentiale au afectat aproape 2.000 de case si gospodarii din 44 de localitati, precum si 10.400 hectare teren agricol, pagubele totale fiind estimate la 101 miliarde lei, din care 19 miliarde lei numai in municipiul Resita. Numai pe magistrala 900 care leaga Timisoara de Bucuresti, valoarea pagubelor se ridica la 50 de miliarde de lei. Localitatea Baradia era izolata, aprovizionarea populatiei cu produse alimentare fiind asigurata cu ajutorul barcilor si a pompierilor. Apa distribuita in retea la Resita si Oravita nu era, ieri, potabila.
In judetul Arad au fost inundate 123 de gospodarii si circa 4.500 de hectare de teren arabil, fiind afectate in jur de 50 de localitati, inclusiv municipiul Arad.
La nivelul judetului Mehedinti, au fost inundate 900 de hectare de teren arabil si au fost distruse trei poduri si podete, circulatia feroviara fiind deviata in continuare catre Targu Jiu.
In cadrul videoconferintei de ieri cu prefectii celor patru judete afectate grav de inundatii, premierul Calin Popescu Tariceanu a cerut dispunerea de masuri suplimentare de intarire a digurilor si de protejare a gospodariilor, avand in vedere ca prognozele hidrometeorologice pentru astazi si maine indica inrautatirea vremii si noi precipitatii: ''Ploile vor aduce 15-20 litri de apa pe metru patrat, in principal, in judetele Gorj si Mehedinti, precum si in nordul tarii''. El a precizat ca populatia din zonele calamitate va primi, de la rezervele de stat, produse alimentare de baza si materiale de constructii pentru refacerea locuintelor. Totodata, Tariceanu a declarat ca ''ar fi bine ca gospodariile sa fie asigurate la societati de asigurare, in perspectiva unor viitoare inundatii, pentru acoperirea pagubelor''. Autoritatile locale din judetul Caras-Severin au cerut sprijinul Ministerului Transporturilor pentru refacerea infrastructurii feroviare afectate de inundatii, in conditiile in care spre localitatile din judet nu se mai poate circula pe calea ferata decat prin Arad. La videoconferinta nu a fost prezent, insa, nici un reprezentant al Ministerului Transporturilor.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.