Desi ofiterii Serviciului de Combatere a spalarii banilor - Directia de investigare a Fraudelor din cadrul IGPR, impreuna cu ofiterii SRI, au dovedit, inca din 2003, ca afaceristul sirian Omar Chama "spalase" peste 50 de
milioane de dolari pr

Desi ofiterii Serviciului de Combatere a spalarii banilor - Directia de investigare a Fraudelor din cadrul IGPR, impreuna cu ofiterii SRI, au dovedit, inca din 2003, ca afaceristul sirian Omar Chama "spalase" peste 50 de
milioane de dolari prin intermediul a 15 firme-fantoma, magistratii Tribunalului Bucuresti au dispus eliberarea lui din arest pentru o cautiune de 70 de milioane de lei. Procurorii au mai avut nevoie de un an pentru a strange alte probe care sa-l incrimineze pe Omar Chama.
Specialisti in combaterea spalarii banilor si ofiteri SRI au documentat inca din 2003 activitatea infractionala a gruparii conduse de sirianul Omar Chama, stabilind ca, prin intermediul a 15 firme-fantoma, in perioada ianuarie - august 2003, a transferat in strainatate prin viramente bancare (pe baza unor documente false) peste 50 de milioane de dolari.
Astfel, dupa verificarea efectuata de catre ofiterii anchetatori, la 28 august s-a dispus inceperea urmaririi penale pentru evaziune fiscala, fals si uz de fals, de care erau acuzati Ismail Al Swida si Mohamed Feezan, asociati si administratori la SC Al Swida Impex SRL si SC Iura Universal SRL, firme-fantoma din Capitala care, in perioada iulie - august 2003, au realizat transferuri valutare externe de aproape 7,5 milioane de dolari.
Simultan, sub supravegherea unui procuror din cadrul Ministerului Public, s-a organizat un flagrant la Agentia Voluntari a Romanian Bank International, finalizata cu arestarea preventiva pentru 3 zile a lui Hussein Chama, Bashir Salih si Srouji Yasin, precum si invinuirea altor cinci cetateni straini, acuzati de savarsirea infractiunilor de crima organizata, complicitate la evaziune fiscala, fals intelectual si uz de fals.
Totodata, flagrantul a scos la iveala faptul ca, in numai doua ore, la data de 24 august 2003, respectivii au transferat succesiv 13,881 miliarde de lei prin conturi curente deschise la agentia respectiva a RIB si care apartineau altor firme-fantoma, urmand ca acestea sa se ocupe cu schimbarea lor in valuta si sa-i transfere "afara".
Cercetarile au continuat cu perchezitii la trei dintre imobilele membrilor gruparii conduse de Omar Chama, de unde au fost ridicate documente de constituire si functionare a firmelor-fantoma folosite pentru spalarea banilor.

Patru agentii RIB

Mai mult, de la domiciliul lui Omar Chama, care a refuzat sa fie de fata desi a fost solicitat telefonic, a fost ridicata o casa de bani in care se aflau trei pasapoarte, din care doua pe numele lui, documente bancare redactate in araba si 56.106 de dolari, 2.040 de euro si peste 125 de milioane de lei, pe numele lui fiind emis un mandat de arestare preventiva provizorie.
O luna mai tarziu, la 21 septembrie 2003, ofiterii serviciului de combatere a spalarii banilor si cei ai SRI au reusit depistarea si arestarea lui Omar Chama, magistratii Tribunalului Bucuresti dispunand arestarea preventiva pentru 28 de zile.
Potrivit anchetatorilor, din verificarile financiare facute la timpul respectiv a reiesit ca grupul infractional organizat condus de Omar Chama, Bachar Hirati Dit Afgani, cetateni sirieni, Basam Ali Ahmad Mezer, cetatean palestinian, si Nabil H.N. Hassan Al Dori, cetatean irakian, prin intermediul a 17 firme-fantoma a transferat in strainatate, in perioada ianuarie - august 2003, pe baza unor documente financiar-bancare si vamale false (O.P., facturi externe, DPI, DVI, contracte) 62.342.419 de dolari si 2.890.634 de euro.
Transferurile externe s-au realizat prin Agentiile RIB din Voluntari, Mosilor, 13 Septembrie si Sucursala Municipiului Bucuresti.

Suveica de 89 de firme

O data cu inceperea urmaririi penale pentru membrii acestui grup s-a aplicat sechestru asigurator pe conturile curente apartinand unui numar de 89 de societati comerciale implicate in operatiuni de spalare a banilor, indisponibilizandu-se peste 45 de miliarde de lei.
La data de 30 august, cetatenii retinuti cu ocazia flagrantului de la Agentia Voluntari, Hussein Chama, Bashir Salih si Srouji Yasin, au fost prezentati instantei Tribunalului Bucuresti, care a dispus arestarea lor preventiva pentru 28 de zile.
Cu toate ca, pe tot parcursul anchetei, cetatenii incriminati au refuzat sa colaboreze cu organele de cercetare penala la data de 17 decembrie 2003, magistratii Tribunalului Bucuresti au admis "in principiu" cererea de eliberare pe cautiune pentru Omar Chama si Hussein Chama pentru suma de 70 de milioane de lei. Potrivit anchetatorilor, sirianul ar fi cercetat si intr-un alt dosar in care Genica Boerica, respectiv Omar Hayssam si Mohamad R. sunt acuzati de infractiuni economice care aduc atingere sigurantei nationale.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.