Una dintre principalele misiuni ale Sectiei Economice si Comerciale (SEC) a Ambasadei Republicii Poloneze la Bucuresti este promovarea economiei poloneze in Romania si acordarea de sprijin si consultanta firmelor poloneze care incearca sa intre pe pi
Una dintre principalele misiuni ale Sectiei Economice si Comerciale (SEC) a Ambasadei Republicii Poloneze la Bucuresti este promovarea economiei poloneze in Romania si acordarea de sprijin si consultanta firmelor poloneze care incearca sa intre pe piata romaneasca. Sectia Economica si Comerciala sprijina firmele poloneze si pe cele romanesti in stabilirea contactelor si a colaborarii bilaterale. Aceasta transmite informatii referitoare la activitatile targurilor si expozitiilor. SEC ofera informatii detaliate cu privire la legislatia si conditiile mediului de afaceri din Polonia si Romania. Sectia Economica si Comerciala initiaza colaborari inter-regionale, conlucreaza la organizarea de seminarii si misiuni economice, participand totodata si la activitati expozitionale. SEC se afla in subordinea Ministerului Economiei si Muncii din Polonia, care controleaza toate aspectele activitatii desfasurate de Sectie.
SEC ofera companiilor interesate, consultanta legislativa, acordare de asistenta in contactul cu autoritatile locale, transmiterea de informatii economice despre toate aspectele mediului economic, organizare de actiuni de promovare a economiei poloneze la nivel micro si macro economic. Romania este un partener important si de perspectiva pentru Polonia. Acest lucru este influentat in mare parte de complementaritatea economiilor celor doua state, dar si de factori precum bogatiile naturale, potentialul economic si asezarea geografica. Dupa o perioada in care relatiile bilaterale au fost aproape inexistente, incepand din anul 1997, data intrarii Romaniei in CEFTA, acestea se dezvolta continuu. Un rol important in aceasta relansare l-a avut si programul de promovare a economiei poloneze lansat de SEC dupa anul 2000, program care a adus volumul schimburilor comerciale la valoarea de la 1.132 milioane de dolari.
Se prevede ca anul 2005 sa fie, in continuare, un an al dezvoltarii schimburilor de marfuri si al cooperarii economice, al investitiilor, care se va caracteriza prin schimbari calitative. SEC spera ca la sfarsitul anului 2005, volumul schimburilor comerciale sa atinga cifra de 1,5 milioane de dolari. Dar exista si probleme. Intrarea Poloniei in Uniunea Europeana, incepand cu data de 1 mai 2004, a echivalat cu o adaptare a relatiilor economice romano-polone la noile conditii ce se vor definitiva dupa aderarea Romaniei la UE din anul 2007. Dupa aderarea Poloniei la UE, schimburile comerciale in domeniul produselor agricole si alimentare au fost puternic limitate prin introducerea taxelor vamale care nu existau in cadrul CEFTA. Cu toate ca s-a vorbit, si chiar exista un protocol de liberalizare a schimburilor comerciale la acest grup de produse, el nu a putut sa treaca de formalitatile birocratiei in anul care s-a scurs.
Potrivit statisticilor, valoarea exporturilor Romaniei in Polonia a crescut de la 170 de milioane de dolari in 2003, la 310 milioane de dolari la sfarsitul anului 2004. Romania si Polonia au o experienta indelungata in relatii economice si comerciale, mai ales datorita apartenentei la fostul bloc comunist, si ulterior, prin aderarea Romaniei la Acordul Central European de Liber Schimb - CEFTA.
Conform declaratiei sefului SEC, prim-consilierul Tomasz Suprowicz, in conditiile aderarii Romaniei la piata comunitara, cele doua state vor fi unite de interese regionale comune, si o data cu cresterea nivelului economic se spera la o crestere a schimburilor si a cooperarii dintre Romania si Polonia. Din punct de vedere al structurii marfurilor in cadrul schimburilor comerciale romano-polone, produsele agro-alimentare au reprezentat in exportul Romaniei catre Polonia 9,4%, iar in importul din Polonia 18,9%. Articolele industriale au inregistrat, corespunzator 90,6% la export si 81,1% la import. Incepand cu 2001 s-a observat o scadere a exporturilor produselor agro-alimentare, dar o crestere a exportului de articole industriale.
In dezvoltarea relatiilor economice dintre cele doua state, un rol important l-au jucat societatile cu aport de capital polonez, inregistrate in Romania. In prezent, in Romania functioneaza peste 200 de societati cu aport de capital polonez, al caror capital social este evaluat la 7-8 milioane USD. Valoarea investitiilor poloneze directe se ridica la peste 80 milioane USD.
In dezvoltarea dinamica a schimburilor comerciale si a cooperarii economice, o contributie importanta o are si Camera de Afaceri Romano-Polona de la Cluj, care si-a inceput activitatea in primul trimestru al anului 2004 fiind sprijinita de autoritati locale si Sectia Economico-Comerciala a Ambasadei Republicii Polone din Bucuresti. Dezvoltarea relatiilor economice cu Polonia este un lucru important pentru judetul Cluj si se definitiveaza zilele acestea prin semnarea protocolului de parteneriat cu orasul Cracovia din regiunea Malopolska.
Sectia Economica si Comerciala a Ambasadei Republicii Polonia isi desfasoara activitatea in sediul din Bd. Aviatorilor nr. 24. Firmele interesate au la dispozitie tel: 230.16.61; 230.02.03, fax: 230.77.32 si e-mail: weh@pol.ro


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.