Astazi incep la Vatican alegerile pentru viitorul Papa. Nimeni nu stie daca noul conducator al Bisericii Catolice va fi scund sau inalt, corpolent sau suplu, dar casa Annibale Gammarelli, care imbraca suveranii pontifi inca din secolul al XVIII-lea,
Astazi incep la Vatican alegerile pentru viitorul Papa. Nimeni nu stie daca noul conducator al Bisericii Catolice va fi scund sau inalt, corpolent sau suplu, dar casa Annibale Gammarelli, care imbraca suveranii pontifi inca din secolul al XVIII-lea, este pregatita sa-i furnizeze succesorului lui Ioan Paul al II-lea vesmintele inca din prima zi. "Speram sa ne onoram inca o data contractul si sa oferim vesminte Sfantului Scaun cel mai tarziu in ziua cand incepe conclavul", spune plin de neliniste Alessandro Gammarelli, care impreuna cu fratii sai conduce prestigioasa casa Annibale Gammarelli. Din 1793 incoace membrii familiei sale au lucrat pentru toti papii, cu exceptia lui Pius al XII-lea, care si-a ales un croitor din familia sa.
La primul etaj al discretului butic al familiei Gammarelli, din centrul istoric al Romei, la doi pasi de Vatican, croitorii aduceau zilele trecute ultimele modificari celor trei randuri de vesminte de marime mica, medie si mare pe care le-au pregatit. Dintre acestea numai una va fi pe masura viitorului Papa si va fi purtata de acesta cand va aparea prima oara in public, la balconul bazi-licii San Pietro, pentru a se prezenta multimii.
"Sigur ca patru sau cinci tinute ne-ar permite mai multa precizie, dar tinand seama de termenul foarte scurt de care dispunem, si trei sunt de ajuns", a explicat Alessandro Gammarelli. Pentru incaltaminte s-au prevazut mai multe numere, de la 41 la 44.
"Cardinalii vor intra in sedinta pentru alegeri si in acest timp numai calugaritele pot face modificari vesmintelor papale", a precizat Gammarelli. "in schimb, imediat dupa alegeri vom putea merge la Vatican pentru a face modificarile necesare".
Stranepot al lui Annibale Gammarelli, fondatorul casei, Alessandro nu-si ascunde mandria de a avea clienti atat de celebri ca Papa. Despre Ioan Paul al II-lea Gammarelli spune ca nu era pretentios, singura sa dorinta fiind ca materialele din care i se faceau hainele sa fie usoare si racoroase, clima Italiei parandu-i-se foarte calda fata de cea a Poloniei.



A fost distrus inelul lui Ioan Paul al II-lea

Inelul si sigiliul Papei Ioan Paul al II-lea au fost distruse intr-un ritual simbolic ce marcheaza sfarsitul domniei sale asupra Bisericii Catolice, transmite BBC. Ritualul a fost efectuat de cardinalul camerlengo Eduardo Martinez Somalo, care se ocupa de problemele curente pana la alegerea unui nou Papa. O ultima slujba pentru Ioan Paul al II-lea a marcat ieri sfarsitul perioadei de doliu de noua zile.
Cardinalul Somalo a distrus inelul si sigiliul folosite la autentificarea documentelor semnate de Ioan Paul al II-lea, asa cum prevede Constitutia Apostolica. Pentru fiecare Papa se produce un nou inel cu efigia Sfantului Petru si numele sau gravat in latina.
Potrivit presei italiene, cardinalii ar fi semnat o petitie cerandu-i viitorului Papa sa-l canonizeze cat mai curand pe Ioan Paul al II-lea. Arhiepiscopul care conduce comisia ce se ocupa de aceste probleme a spus ca procesul canonizarii lui Ioan Paul al II-lea ar putea incepe inca din luna octombrie si sa se incheie peste sase luni.


Despre autor:

Libertatea

Sursa: Libertatea


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.