Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) a hotarat sa desfiinteze, pe cale judiciara, contractul de privatizare prin care Bega Com Timisoara a preluat societatea Uzinele Sodice Govora (USG) Ramnicu Valcea, dupa ce reprezentantii ins

Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) a hotarat sa desfiinteze, pe cale judiciara, contractul de privatizare prin care Bega Com Timisoara a preluat societatea Uzinele Sodice Govora (USG) Ramnicu Valcea, dupa ce reprezentantii institutiei au constatat ca nu au fost respectate o serie de obligatii asumate de catre cumparator.
Ioan Codrut Seres, ministrul Economiei si Comertului, ceruse anularea contractului de privatizare in urma cu circa o luna. Raspunsul AVAS, la vremea respectiva, a fost ca nu vede unde ar exista o problema cu contractul de privatizare, si ca este singura institutie abilitata sa-si dea cu parerea in legatura cu acest subiect.
In urma unui control dispus de conducerea AVAS la USG, desfasurat in perioada 24-25 martie, s-a constatat ca Bega Com nu a respectat prevederile din protocolul incheiat intre cumparator si sindicatul Sodistul, protocol anexa la contractul de privatizare, precum si oprirea functionarii societatii din data de 16 februarie 2005, fapt ce pericliteaza locurile de munca a 1.255 de angajati, se arata intr-un comunicat al AVAS.
Sistarea activitatii conduce la imposibilitatea respectarii celorlalte obligatii contractuale si are implicatii sociale si economice atat pentru societatile locale furnizoare de materii prime si utilitati (CET Govora, Exploatarile Miniere etc.), cat si pentru cele beneficiare ale produselor USG (Oltchim Ramnicu Valcea).

Masuri de mediu ignorate si bani dirijati catre conturile Bega

De asemenea, verificarile AVAS au aratat ca nu au fost realizate masurile de mediu prin contributia financiara a cumparatorului. "Suma de 400.000 de dolari a fost virata de cumparator cu doua zile inaintea termenului scadent si, ulterior, a fost <> catre societati din cadrul grupului Bega, in baza unui contract de executie lucrari. Suma pentru executarea lucrarilor a fost incasata in totalitate, in avans, de societatea prestatoare. Pana in prezent, au fost efectuate lucrari de refacere a rigolelor si de dalare, pe o lungime de 600 de metri liniari, din totalul de 4.000 de metri liniari ai perimetrului batalelor de slam ale USG. Astfel, se constata depasirea termenului contractual prevazut pentru realizarea integrala a masurilor de mediu", mentioneaza AVAS.
In plus, potrivit comunicatului, capitalul de lucru virat de cumparator in contul societatii, in suma de 300.000 de dolari, a fost folosit pentru achitarea unor facturi comerciale emise de Begatrans Timisoara anterior privatizarii USG.
USG Ramnicu Valcea a achitat, cu prioritate, datoriile societatii catre firmele din grupul Bega, in contradictie cu prevederile legale care obliga agentii economici sa-si onoreze obligatiile in ordinea in care ele au fost generate.
Dupa doi ani de exploatare a societatii, aceasta inregistreaza datorii de aproximativ 438 miliarde lei catre furnizori, din care 365 miliarde lei catre furnizorii de materii prime, utilitati si materiale. Cauza principala a sistarii furnizarii aburului tehnologic si a opririi procesului de productie este neplata datoriilor catre CET Govora, datorii in suma de aproximativ 300 miliarde lei.
In comunicatul AVAS se mai arata ca au fost incalcate si prevederile din contract care interzic instrainarea de active care contribuie la realizarea obiectului principal de activitate al societatii.

Conturi blocate pentru 2.181 de firme cu datorii

AVAS a dispus, in luna aprilie, blocarea conturilor bancare apartinand unui numar de 2.181 de societati cu datorii, in incercarea de a recupera 967,6 miliarde de lei, reprezentand 46,6 milioane de dolari la cursul de schimb de la data preluarii creantelor.
Pentru 1.873 de debitori, cu creante individuale intre 100 si 200 de milioane de lei, sumele incasate urmeaza sa fie virate la Fondul National Unic de Asigurari Sociale de Sanatate, se arata intr-un comunicat al AVAS. In cazul celorlalti 308 debitori, preluati de la Bancorex, Banca Agricola si Banca Comerciala Romana, sumele recuperate vor avea ca destinatie diminuarea datoriei publice.
Pe perioada blocarii conturilor sunt admise doar platile in contul creantei detinute de AVAS si platile pentru salarii si alte privilegii legale.
Ordinele de blocare a conturilor au fost transmise catre 38 de banci.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.