"Votul obtinut de Romania la Strasbourg, cu o majoritate substantiala, este un vot de incredere a Parlamentului European in capacitatea Romaniei de a continua si de a duce pana la capat reformele menite sa ridice tara noastra la nivelul exigentelor c
"Votul obtinut de Romania la Strasbourg, cu o majoritate substantiala, este un vot de incredere a Parlamentului European in capacitatea Romaniei de a continua si de a duce pana la capat reformele menite sa ridice tara noastra la nivelul exigentelor care stau in fata oricarui membru al Uniunii Europene. Finalul fericit al dezbaterilor din legislativul continental ne-a aratat ca parlamentarii europeni au stiut sa treaca peste deficitul de imagine care a afectat Romania si ca au fost judecate in mod obiectiv realizarile obtinute de poporul nostru in ultimii ani.
De aici inainte, Romania trebuie sa demonstreze ca are hotararea si capacitatea de a face din procesul de integrare europeana un succes pe plan politic, social si, in special, economic.
Este, de altfel, si motivul pentru care Camera de Comert si Industrie a Romaniei si a Municipiului Bucuresti s-a angajat, de mai mult timp, intr-o campanie complexa si sustinuta de pregatire a comunitatii de afaceri, astfel incat firmele romanesti sa fie in masura, dupa 1 ianuarie 2007, sa faca fata competitiei extrem de ascutite de pe piata unica.
Agenda Lisabona pune in fata Uniunii Europene obiective care nu sunt simple nici macar pentru tarile puternic dezvoltate economic.
A te integra intr-o organizatie care si-a propus sa devina cea mai dinamica piata a lumii inseamna pentru Romania o mare responsabilitate atat in fata romanilor, cat si a celor care si-au manifestat increderea in noi, acordandu-ne avizul conform si deschizandu-ne ultima poarta catre semnarea Tratatului de aderare.
Este firesc si meritam pe deplin sa ne bucuram de acest moment; dar, in acelasi timp, trebuie sa il privim cu intelepciune si sa luam in considerare necesitatea de a convinge societatile comerciale autohtone ca trebuie sa se organizeze, sa se informeze despre ceea ce inseamna sa faci afaceri in Uniunea Europeana, despre respectarea normelor de calitate si de concurenta loiala, despre normele privind protectia consumatorului si a mediului inconjurator, despre standardele de calitate si asimilarea noilor tehnologii, despre ridicarea nivelului de productivitate si asa mai departe.
Atingerea acestor parametri va insemna eforturi si investitii, va insemna momente dureroase, asa cum s-a intamplat recent cu liberalizarea contului curent si aprecierea leului.
In final, va insemna atingerea unei prosperitati la care poporul roman aspira de mult.
Indeplinirea acestor obiective nu necesita numai eforturi din partea firmelor romanesti, ci si un dialog eficient intre factorii de decizie politica si reprezentantii comunitatii de afaceri, pentru a elimina orice disfunctionalitati si instabilitati legislative care pot incetini ritmul reformelor".


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.