Unificarea sistemelor de cadastru si carte funciara va simplifica si securiza tranzactiile imobiliare, urmand sa elimine "mafia intermediarilor", a declarat, ieri, consilierul prezidential Claudiu Saftoiu, la lansarea oficiala a Agentiei Nationale de

Unificarea sistemelor de cadastru si carte funciara va simplifica si securiza tranzactiile imobiliare, urmand sa elimine "mafia intermediarilor", a declarat, ieri, consilierul prezidential Claudiu Saftoiu, la lansarea oficiala a Agentiei Nationale de Cadastru si Publicitate Imobiliara (ANCPI).
"Activitatea de cadastru si carte funciara a fost, ani de zile, un mediu ideal pentru inflorirea birocratiei si a coruptiei. Pentru a obtine un extras de carte funciara sau pentru a realiza o tranzactie imobiliara, cetatenii aveau de ales intre a sta la cozi interminabile, a da spaga sau a apela la serviciile scumpe ale unor intermediari. Noua institutie va da o grea lovitura mafiei grupurilor de intermediari ai tranzactiilor imobiliare", a spus Saftoiu.
El a precizat ca angajatii firmelor de carte funciara castigau, zilnic, aproximativ 1.000 de dolari, veniturile neimpozabile si incontrolabile creand "retele de influenta la toate nivelurile sistemului politic" si constituind o "sursa continua de coruptie".
Datele de cadastru si carte funciara pot fi obtinute prin intermediul notarilor publici, urmand sa fie disponibile si pe Internet.
"Faptul ca notarul public va fi singurul cu care intra in contact partile interesate sa incheie o tranzactie va face sa dispara si posibilitatea escrocheriilor cu vanzarea de mai multe ori a aceleiasi proprietati, deoarece notarul blocheaza automat cartea funciara timp de cinci zile", a adaugat Saftoiu.
Potrivit acestuia, presedintele Traian Basescu apreciaza ca infiintarea ANCPI constituie "un semnal barbatesc dat mafiei imobiliare".
Saftoiu a mai spus ca unificarea sistemelor de cadastru si carte funciara va avea ca efect dezvoltarea pietei imobiliare si cresterea gradului de interes al investitorilor pentru acest domeniu.
"Pe termen scurt, ne propunem sa realizam un sistem coerent, viabil si eficient de inregistrare a proprietatilor imobiliare, iar pe termen lung constituirea unei baze de date a cadastrului si a cartii funciare unitara, usor accesibila si usor de intretinut", a spus directorul general al ANCPI, Cristian Ilie.

Proprietati ultracentrale cu terenuri in... extravilan

Artur Silvestri, expert imobiliar international, considera ca infiintarea ANCPI este un pas inainte pentru sector, insa deplange inertia autoritatilor in materie de definire a suprafetei Romaniei.
"Aceste lucruri legate de cadastru si de suprafata totala a tarii trebuiau puse la punct in perioada 1996 - 1999. Din cauza haosului existent, apar situatii aberante. Un exemplu: o proprietate aflata langa Piata Dorobanti, intr-o zona ultracentrala, unde exista preturi de 900 - 1.000 de euro pentru un metru patrat apare in raportul unui operator de cadastru ca avand terenuri in extravilan", a precizat expertul international.
Paul Dobre, secretar de stat in Ministerul Administratiei si Internelor, a precizat ca in 2006 va fi finalizata conversia in format electronic a arhivei de titluri de proprietate (cinci milioane de acte), a arhivelor cadastrale (1,5 milioane) si preluarea celor noua milioane de carti funciare de la Ministerul Justitiei.
El a precizat ca pana in 2009 va fi constituit un ortofotoplan digital al Romaniei, in prezent fiind aerofotografiata circa 40 la suta din suprafata totala a tarii.
Prin intermediul unor ortofotoplanuri, o anumita suprafata va putea fi detaliata, astfel incat vor putea fi vizualizate toate terenurile sau cladirile din zona respectiva.
Fiecare imobil va primi un numar de identificare, cu ajutorul caruia vor putea fi aflate multiple informatii, printre care proprietarul, suprafata si dimensiunile, precum si pozitionarea sa exacta.
Potrivit lui Cristian Ilie, ortofotoplanul la nivel national ar putea indica chiar si suprafata totala a Romaniei, stabilita exact, care ar putea fi diferita fata de cea cunoscuta in prezent, asa cum s-a intamplat si in alte state, dand exemplul Ungariei. ANCPI a fost infiintata in august 2004, prin reorganizarea Oficiului National de Cadastru, Geodezie si Cartografie din subordinea Ministerului Administratiei si Internelor si preluarea activitatii de publicitate imobiliara de la Ministerul Justitiei.
ANCPI este o institutie publica, extrabugetara, aflata in subordinea Ministerului Administratiei si Internelor.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.