Fostul suveran Mihai I se apropie tot mai mult de primirea celor 30 de milioane de euro pe care statul roman intentioneaza sa-i dea acestuia cu titlul de despagubire. Conform spuselor presedintelui Comisiei juridice a Senatului, Peter Eckstein, cele
Fostul suveran Mihai I se apropie tot mai mult de primirea celor 30 de milioane de euro pe care statul roman intentioneaza sa-i dea acestuia cu titlul de despagubire. Conform spuselor presedintelui Comisiei juridice a Senatului, Peter Eckstein, cele 30 de milioane de euro se vor da in trei transe anuale de cate 10 milioane de euro. Dupa foarte multe tergiversari, membrii Comisiei juridice din Senat au intocmit ieri raport favorabil la actul normativ initiat de fostul guvern Nastase si preluat "ca mostenire" de cabinetul Tariceanu privind despagubirile pentru fostul suveran.
Proiectul a fost votat cu cinci voturi pentru si trei impotriva, senatorii care s-au impotrivit despagubirii regelui fiind Doru Ioan Taracila si serban Nicolae de la PSD si Liviu Doru Bindea de la PPRM.
Forma venita insa de la guvern a suportat o serie de modificari, printre care cea mai importanta este cea prin care statul roman il poate actiona in justitie pe fostul rege pentru alte bunuri decat cele prevazute in prezenul proiect, dar si invers. Senatorul PSD serban Nicolae a facut completarea la ultimul articol din proiect precizand ca "se sting obligatiile reciproce dintre fostul suveran si statul roman doar cu privire la imobilele prevazute in prezenta lege", adica doar la domeniul Peles.
Astfel, prin acest amendament votat de toti cei prezenti statul roman va avea posibilitatea sa se judece cu fostul suveran pentru alte bunuri, dar Regele Mihai va putea solicita sume de bani suplimentare pentru alte terenuri, cladiri sau obiecte de arta care nu i-au fost retrocedate..
Ministrul delegat pentru relatia cu Parlamentul, liberalul Bogdan Olteanu, a precizat ca in acest moment nu exista alte litigii intre cele doua parti decat cele 126 de procese stiute deja pe Legea 10.
"Nu neg ca ar putea aparea litigii, dar nu cunosc in acest moment care ar putea fi obiectul unor asemenea litigii, in afara de cele stiute deja pentru celelalte proprietati revendicate", a spus Olteanu.
Cat priveste problema tablourilor, ministrul a mentionat ca nu are cunostinta despre existenta unor litigii privitoare la tablourile despre care se spune ca fostul suveran le-ar fi luat la plecarea din tara si care nu erau doar proprietate privata, ci apartineau si statului. Senatorul PSD Aristide Roibu a votat in favoarea proiectului, motivand ca "este o problema de consecventa. Acesta a fost punctul de vedere al guvernului Adrian Nastase, iar eu sunt consecvent", a spus Roibu. Proiectul urmeaza sa fie votat si de plen.


Despre autor:

Libertatea

Sursa: Libertatea


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.