Sedinta de tranzactionare de ieri s-a situat pe crestere, impactul stirilor privind pragul de detinere la SIF-uri si noile modificari privind impozitarea castigurilor bursiere fiind vizibil in dinamica cotatiilor principalelor societati listate. Asa
Sedinta de tranzactionare de ieri s-a situat pe crestere, impactul stirilor privind pragul de detinere la SIF-uri si noile modificari privind impozitarea castigurilor bursiere fiind vizibil in dinamica cotatiilor principalelor societati listate. Asa cum a declarat Varujan Vosganian, presedintele Comisiei de Buget-Finante a Senatului, pragul pana la care o persoana poate detine actiuni la o Societate de Investitii Financiare ar putea fi ridicat la cinci la suta, propunerea in acest sens fiind agreata de Guvern. O astfel de prevedere ar putea fi inclusa intr-o propunere legislativa a senatorului Varujan Vosganian privind demutualizarea Bursei. Proiectul de lege ar putea intra in dezbaterea comisiilor permanente saptamana viitoare. Ultimele noutati legate de piata de capital nu au ramas fara ecou, sedinta de tranzactionare de ieri fiind prima mai animata dupa o perioada lunga de acalmie.
Prin urmare, piata SIF-urilor a explodat, inregistrand o crestere medie de 6,85 la suta. SIF Banat-Crisana s-a situat in fruntea plutonului, cu o apreciere de 8,62 la suta, pana la un curs de 12.600 lei pe actiune, urmata de SIF Oltenia, care a urcat cu 8 la suta, pana la 13.500 lei pe actiune si de SIF Transilvania, in crestere cu 6,72 la suta la un curs de 14.300 lei. Cotatia SIF Moldova s-a apreciat, la randul ei, cu 5,50 la suta pana la 11.500 lei, iar cea a SIF Muntenia, cu 5,10 procente, pana la 8.250 lei pe actiune.
Cea mai mare crestere de curs a apartinut, insa, societatii Vae Apcarom, si anume de 10,53 la suta pana la 4.200 lei pe actiune. Lichiditatea bursiera a intrat, la randul ei, pe un trend ascendent, situandu-se, ieri, la 238,4 miliarde lei, semn ca investitorii au intrat in joc.
Doar cu actiunile SIF-urilor s-a realizat un rulaj de 146 miliarde lei, mai mult de jumatate din valoarea totala a tranzactiilor. SIF Moldova a avut un aport de peste 46 miliarde lei la lichiditatea totala, urmata de SIF Oltenia, cu 44,7 miliarde lei, si Rompetrol Rafinare Constanta, cu un rulaj de 38 miliarde lei.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.