Mariana Dinu este un exemplu viu al faptului ca poti sa realizezi ceva in viata, oricat de mult ti-ar fi ingradita libertatea de miscare. Sufera de un handicap locomotor cauzat de poliomielita, in jurul varstei de doi ani, putand sa-si miste doar pal
Mariana Dinu este un exemplu viu al faptului ca poti sa realizezi ceva in viata, oricat de mult ti-ar fi ingradita libertatea de miscare. Sufera de un handicap locomotor cauzat de poliomielita, in jurul varstei de doi ani, putand sa-si miste doar palmele si degetele, nimic mai mult. Nu asteapta mila nimanui, dimpotriva si-a acceptat situatia, adaptandu-se in asa fel incat sa realizeze ceva in viata. Realizeaza goblenuri pe care le vinde chiar si in afara tarii. Mariana Dinu, acum la 50 de ani, a ramas imobilizata intr-un scaun cu rotile inca de la o varsta frageda, in urma poliomielitei. Nu isi mai poate misca decat palmele si degetele. Acest impediment major nu a oprit-o, totusi, sa isi completeze studiile. "Am terminat un liceu cu profil economic si am fost 15 ani contabila pe un santier", isi aminteste Mariana Dinu. Un accident de masina, petrecut acum cinci ani, i-a agravat situatia. "Coloana ei este labila. Trebuie imobilizata, pentru ca altfel "se scurge". Daca nu este sustinuta in nici un mod cade de pe scaun", ne-a declarat sora femeii, Daniela Suciu.
Acest adevar a pu- s-o, la mijlocul saptamanii trecute, pe Mariana Dinu intr-o situatie frustranta. "Eu vreau sa-i fac cuiva o viza de flotant. Am descoperit ca nu mai am buletinul, ci doar o copie a acestuia. Am venit cu sora mea la sectia de care apartin, sectia numarul 14 din Capitala, sa intrebam daca este posibil sa realizam acest lucru doar cu aceasta copie", spune Mariana. "Pe ea am adus-o ca sa se convinga doamna de la Evidenta populatiei ca e cea din imagine", ne-a spus sora femeii. Totul a fost in regula pana in momentul cand au ajuns in fata sectiei. Calvarul Marianei Dinu avea sa devina realitate, cand a descoperit ca sectia nu avea prevazuta si o rampa pentru persoanele cu handicap. "Din 2003 s-a dat legea care ii obliga sa construiasca astfel de rampe. Sa nu mai adaugam si faptul ca sunt institutie publica, finantata din bani publici, taxe, adica si banii mei", ne-a spus, cu lacrimi in ochi, Mariana Dinu. "Ea are carut electric. Cu tot cu acumulatorii, atinge 150 de kg tot angrenajul, cum sa o duc sus?", s-a plans Daniela Suciu, sora Marianei.
Dupa ce si-a cerut scuze ca nu dispun de o rampa speciala, cu toate ca aceasta trebuia construita de doi ani, unul din angajatii Biroului de Evidenta populatiei a carat-o in brate pe Mariana Dinu in incinta sectiei pentru a realiza fotografia pentru buletin. Femeia, care nu poate sta pe scaun decat sustinuta, s-a declarat umilita.


Despre autor:

Libertatea

Sursa: Libertatea


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.