Strainii vor avea acces la instrumentele financiare tranzactionate curent pe piata monetara din Romania cel mai tarziu in luna septembrie a anului viitor, potrivit regulamentului valutar aprobat recent de Consiliul de Administratie al Bancii National
Strainii vor avea acces la instrumentele financiare tranzactionate curent pe piata monetara din Romania cel mai tarziu in luna septembrie a anului viitor, potrivit regulamentului valutar aprobat recent de Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei. In categoria acestor instrumente financiare sunt incluse titlurile de stat, certificatele de depozit, instrumentele financiare derivate, titluri de credit si alte instrumente specifice pietei monetare, cu scadenta initiala, de regula, mai mica de un an. Restrictiile sunt aplicate si romanilor care vor sa achizitioneze instrumente financiare straine pe piata monetara. In plus, cel mult pana in septembrie anul viitor, rezidentii nu vor putea sa efectueze operatiuni in conturi curente si de depozit in strainatate, fara o autorizare de la banca centrala.
Totodata, BNR a decis liberalizarea accesului strainilor la depozitele in lei, incepand cu data intrarii in vigoare a noului regulement, respectiv, 11 aprilie. Actul normativ stabileste dreptul BNR de a introduce masuri de salvgardare in situatiile in care fluxurile de capital pe termen scurt au o amploare care exercita presiuni asupra pietei valutare si provoaca pertubari grave in aplicarea politicii monetare. Una dintre aceste masuri presupune retinerea, pe o perioada determinata, a unei parti din suma in valuta care se schimba in lei in scopul constituirii unui depozit sau din suma in lei care se schimba in valuta in scopul transferului in strainatate. De asemenea, BNR poate majora rata rezervelor minime obligatorii pentru depozitele in lei care provin din sume in valuta reprezentand intrari de capital, sau poate percepe un comision pe tranzactiile valutare aferente constituirii sau retragerii unor depozite in lei. O ultima masura de salvgardare poate consta in instituirea unor restrictii de scadenta pentru depozitele in lei, care provin din intrari de capital. Perioada de aplicare a masurilor de salvgardare nu poate depasi sase luni. Masurile vor fi notificate Comisiei Europene.
Contul de capital va fi complet liberalizat o data cu accesul neingradit al nerezidentilor la cumpararea de terenuri in Romania. Autoritatile de la Bucuresti au cerut o perioada de tranzitie din momentul aderarii de cinci ani pentru terenurile in intravilan si 15 ani pentru suprafetele in extravilan.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.