Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei (BNR) a decis reducerea cu doua puncte procentuale a ratei dobanzii de politica monetara (interventie), pana la 12,5%, se arata intr-un comunicat al bancii. Aceasta masura va determina reducer
Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei (BNR) a decis reducerea cu doua puncte procentuale a ratei dobanzii de politica monetara (interventie), pana la 12,5%, se arata intr-un comunicat al bancii. Aceasta masura va determina reducerea dobanzilor bancare atat la credite, cat si la depozite. Potrivit comunicatului, reducerea cu doua puncte a dobanzii a fost posibila in contextul mentinerii tendintei de scadere a ratelor dobanzilor, atat pe piata interbancara, cat si in relatia cu clientii (la depozite si la credite), precum si a relativei stabilizari a cursului de schimb al leului "la niveluri sensibil apreciate fata de anul trecut, de natura sa influenteze benefic evolutia preturilor interne si anticipatiile inflationiste". De asemenea, Consiliul de Administratie al bancii centrale a decis scaderea dobanzii platite pentru rezervele minime obligatorii in lei constituite de banci, de la 4% la 2%, si reducerea dobanzii la rezervele obligatorii in euro, de la 1% la 0,7%. O data cu reducerea dobanzii de interventie, BNR a coborat cu 5 puncte procentuale si rata la facilitatea de creditare (rata lombard), pana la 20%. Avand in vedere dobanzile practicate pe piata interbancara, banca centrala a modificat si rata dobanzii la facilitatea de depozit, de la 5 la 4%.
BNR continua discursul prudent, aratand ca, pentru anul 2005, este prioritara temperarea ritmului de crestere a cererii interne, care sa sprijine atat atingerea tintei anuale de inflatie de 7%, cat si mentinerea deficitului de cont curent la niveluri sustenabile pe termen mediu. "Consiliul de Administratie al BNR apreciaza ca realista continuarea procesului dezinflationist, cu conditia pastrarii unui mix de politici economice adecvate. Pentru moderarea dinamicii cererii interne este necesara atat contributia politicii monetare si a politicii fiscale, cat si accelerarea reformelor structurale si institutionale", se mai arata in comunicat.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.