Astazi, la orele 19.00, are loc la Sala Palatului, mult asteptatul concert al lui Joe Zawinul, unul dintre cei mai titrati muzicieni de Jazz Fusion din lume. Pianist, compozitor, maestru al sintetizatorului, Josef Erich Zawinul are o carte de vizita
Astazi, la orele 19.00, are loc la Sala Palatului, mult asteptatul concert al lui Joe Zawinul, unul dintre cei mai titrati muzicieni de Jazz Fusion din lume. Pianist, compozitor, maestru al sintetizatorului, Josef Erich Zawinul are o carte de vizita realmente impresionanta ce se intinde pe o perioada de peste 50 de ani.
Joe Zawinul este un amestec greu de definit sau egalat. Austriac si american, alb si negru, tanar si batran, amabil si arogant, amuzant si posac, clapar virtuoz, dar si guru al ritmului, Zawinul a fost un pionier al jazzului electronic inca din anii 60', in ciuda aversiunii declarate fata de tehnologia moderna. La sase ani, Josef Erich Zawinul canta deja la acordeon in casa familiei din Austria natala. Pleaca apoi la Conservatorul din Viena, unde studiaza pianul clasic si compozitia. Devine foarte interesat de jazzul american si formeaza un prim trio cu care se produce in cluburi din Franta si Germania. Ca o urmare fireasca, in 1958 castiga o bursa la Berklee, celebra universitate americana de muzica, la care renunta dupa doar o saptamana pentru a se alatura orchestrei lui Maynard Ferguson, unde este remarcat de Miles Davis. Anul 1959 avea sa fie unul important pentru el, pentru ca devine pianistul celebrei Dinah Washington, pe care o paraseste in 1961 pentru a se alatura cvintetului condus de saxofonistul Julian "Cannonball" Adderley.
In 1970, dupa doua colaborari extraordinare cu Miles Davis pe "In a Silent Way" si mai ales pe discul considerat unul de cotitura catre jazzul modern, "Bitches Brew", scoate primul proiect solo important, "Zawinul", la casa Atlantic. Luna noiembrie a aceluiasi an de gratie 1970 avea sa consemneze nasterea celui mai important grup de jazz-fusion din istorie, "Weather Report", format de Zawinul impreuna cu saxofonistul american Wayne Shorter si basistul ceh Miroslav Vitous. 15 ani si 17 albume mai tarziu, Zawinul si Shorter se despart, austriacul infiintand "Weather Update", transformata cateva luni mai tarziu in "Zawinul Syndicate", grup multinational cu ajutorul caruia va explora frontiere variate ale taramului muzical, de la rock progresiv pana la etno si folk, toate mulate pe maduva inconfundabila a sintetizatoarelor sale. La aproape 73 de ani, varsta la care multi muzicieni au parcat deja in linistea fotoliului, Joe Zawinul continua sa scormoneasca dimensiuni neexplorate ale sunetelor, si, mai mult decat atat, ne va face partasi la experientele sale.
Evenimente importante din viata lui Joe: este Doctor Honoris Causa al Berklee School of Music si Ambasador Austriac al Bunei Sperante in 17 state africane; in 1979 a castigat premiul Grammy, impreuna cu "Weather Report"; din 2004, muzicianul este proprietarul unui club de jazz in Viena, numit "Birdland". Clubul are unul dintre cele mai bune sisteme de sunet din lume si, desi nu este foarte mare, l-a costat pe solist peste un milion de dolari; Posta austriaca a emis in 2004 un timbru omagial pentru Joe Zawinul, editie limitata (doar 70.000 de exemplare), onoare de care se bucura in general mai mult politicienii si personalitatile istorice. In Romania, Joe Zawinul vine direct de la Amsterdam iar de la Bucuresti, unde a ajuns gratie Memento Music, va pleaca in Azerbaidjan, la Baku (C.C.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.