Acumularea rezervelor in dolari
de catre unele state asiatice ar putea determina izbucnirea unei crize de valuta, a informat, ieri,
economistul-sef al Bancii Mondiale, relateaza Mediafax.
François Bourguignon a declarat pentru
Acumularea rezervelor in dolari
de catre unele state asiatice ar putea determina izbucnirea unei crize de valuta, a informat, ieri,
economistul-sef al Bancii Mondiale, relateaza Mediafax.
François Bourguignon a declarat pentru ziarul "Les Echos" ca este prematur sa se discute de o criza speculativa, insa Statele Unite ale Americii trebuie sa-si diminueze deficitul pentru a reduce posibilitatea aparitiei unor evenimente de acest fel. "Pentru moment, nu este vorba de speculatii financiare, ci de pericolul unei crize a sistemului legate de acumularea de valuta. Unele state, mai ales cele asiatice, nu au nici un interes ca paritatea principalelor valute sa fie modificata. Asadar, aceste tari finanteaza deficitul de cont curent al SUA", a afirmat Bourguignon.
El a adaugat ca principalul risc este reprezentat de dealerii care doresc sa schimbe regulile jocului, sa mizeze pe deprecierea dolarului si sa se indrepte catre yen si euro. Reducerea deficitului de cont curent al SUA este solutia, a mentionat Bourguignon. Banca Mondiala a prevazut o ajustare graduala a acestuia, in conditiile in care SUA au anuntat reducerea progresiva a deficitului bugetar, alaturi de cresterea dobanzilor. "Un program prea drastic ar putea duce la intrarea SUA intr-o perioada de recesiune", a avertizat Bourguignon. Declaratiile recente ale lui Alan Greenspan, presedintele Rezervei Federale, au sugerat ca lucrurile se afla in miscare, insa America depinde de jucatorii de pe piata. "In prezent, nu anticipam nici o catastrofa pentru urmatoarele 6-9 luni. Asadar, inca nu sunt total pesimist", a adaugat Bourguignon.

Curierul National

Sursa: Curierul NationalTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.