Papa Ioan Paul al II-lea va fi inmormantat intr-o cripta din Catedrala Sfantul Petru, din Roma, a anuntat, ieri, purtatorul de cuvant al Vaticanului, Joaquin Navarro-Valls. Sicriul Papei Ioan Paul al II-lea va fi purtat prin Piata Sfantul Petru la or

Papa Ioan Paul al II-lea va fi inmormantat intr-o cripta din Catedrala Sfantul Petru, din Roma, a anuntat, ieri, purtatorul de cuvant al Vaticanului, Joaquin Navarro-Valls. Sicriul Papei Ioan Paul al II-lea va fi purtat prin Piata Sfantul Petru la ora 15.00 GMT (18.00 ora Romaniei), pentru a fi transferat in Catedrala, unde va fi expus credinciosilor incepand cu ora 17.00 GMT (20.00 ora Romaniei).
Funeraliile Papei vor avea loc vineri, la ora 08.00 GMT (11.00 ora Romaniei), la Catedrala Sfantul Petru, unde va fi si inmormantat, intrucat Suveranul Pontif nu a lasat alte dispozitii, a mai anuntat Navarro-Valls. Sfantul Parinte va fi inmormantat intr-o cripta cunoscuta sub denumirea "Grota" Vaticanului si care adaposteste ramasitele pamantesti ale altor Papi.
Aceste decizii au fost luate de catre cardinalii reuniti in congregatia generala, ieri dimineata, in Palatul Pontifical. Vaticanul nu a oferit nici o informatie despre data la care se va reuni conclavul responsabil pentru alegerea succesorului lui Ioan Paul al II-lea, dar o a doua reuniune a cardinalilor este programata azi, in sala sinodului.

Zile de doliu national in mai multe tari

Numeroase tari europene si latino-americane au decretat doliu national pentru o perioada de o zi sau mai multe, dupa moartea Papei, printre acestea figurand in mod surprinzator India, Egiptul si statul comunist Cuba. In Polonia, tara natala a Papei, doliul proclamat sambata seara va dura pana la organizarea funeraliilor, iar in Filipine - tara asiatica in care se afla cei mai multi catolici - doliul decretat luni va dura pana la funeralii.
Ca ilustrare a emotiei din tarile cu populatie majoritar crestina, sapte zile de doliu national au fost decretate in Brazilia, cea mai mare tara catolica din lume, cinci zile de doliu au fost decretate in Paraguay si Gabon, patru in Costa Rica, trei in Italia, Portugalia, Malta, Chile, Bolivia, Haiti, Insulele Capului Verde, Seychelles, Malawi si Timorul de Est, Spania si Peru limitandu-se la decretarea de doliu national pentru ziua de luni. La Vatican, muzeele si numeroase birouri guvernamentale "au fost inchise in semn de doliu", ieri, precum si in timpul funeraliilor Sfantului Parinte. Cuba a decretat trei zile de doliu national. Decretul, semnat de presedintele Fidel Castro, a fost citit la inceperea jurnalului televizat. Tot neasteptata a fost si decizia presedintelui egiptean Hosni Mubarak, care a subliniat "sprijinul oferit de Papa cauzelor arabilor si poporului palestinian" si a decretat doliu national de trei zile in Egipt, tara araba musulmana cu o mica minoritate crestina.
In Liban, unde circa 28 la suta din cei 3,5 milioane de locuitori sunt crestini, premierul desemnat, Omar Karame, a decretat trei zile de doliu national incepand de duminica, precum si in ziua funeraliilor Papei.
Drapelele au fost coborate in berna in mai multe tari in care nu a fost decretat doliu national, ca Franta si Germania.

Numeroase personalitati, prezente la funeralii

Printre numeroasele personalitati care vor participa vineri la funeraliile Papei Ioan Paul al II-lea se numara membri ai caselor regale, guvernelor si institutiilor, cum sunt presedintele austriac Heinz Fischler, presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Durao Barroso, premierul spaniol Jose Luis Rodriguez Zapatero, presedintele american George W. Bush, presedintele sirian Bashar al-Assad, presedintele brazilian Luiz Inacio Lula da Silva etc.
Romania va fi reprezentata la funeralii de premierul Calin Popescu Tariceanu si de liderul spiritual al Bisericii Ortodoxe, Bartolomeu I.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.