Noul sistem de compensare a medicamentelor, pus in practica incepand de ieri, prevede prescrierea de compensate si gratuite in valoare de cel mult 7 milioane de lei, lunar, pentru un bolnav.
"In functie de afectiunile sale, un pacient are drep

Noul sistem de compensare a medicamentelor, pus in practica incepand de ieri, prevede prescrierea de compensate si gratuite in valoare de cel mult 7 milioane de lei, lunar, pentru un bolnav.
"In functie de afectiunile sale, un pacient are dreptul de a beneficia intr-o luna atat de medicamentele cuprinse in primele doua liste, cat si de cele compensate cu 100 la suta, suma acestora neputand depasi, teoretic, 7 milioane de lei - maxim un milion de lei pentru lista A si cate 3 milioane de lei pentru listele B si C'', a declarat ministrul Sanatatii, Mircea Cinteza. Prin urmare, banii vor fi ''repartizati uniform per bolnav'', astfel incat sa fie ''disponibili pentru ciclul de finantare al intregii luni''. Prescrierea retetelor in acest mod este vazuta de ministrul Cinteza ca ''o limita contabila pe care o are medicul, nefiind, insa, o limita profesionala''.

Se pot alege si medicamente de renume

Medicii nu pot da unui pacient doua retete pe parcursul aceleiasi luni decat in cazul in care acesta sufera de doua boli cronice, ''ceea ce este o situatie extrem de rara''. In acest caz, medicii pot prescrie medicamente care sa depaseasca 7 milioane de lei, ''dar in conditii decente''.
Daca bolnavul prefera de pe lista de gratuite medicamentul unui ''producator celebru, el va suporta diferentele dintre costul medicamentului similar de pe lista de gratuite si cel ales''. Ministrul Sanatatii a precizat ca diferentele sunt mici si ca posibilitatea de a face asemenea alegere o vor avea, printre altii, pacientii cu boli cardiovasculare, psihice, de sange si cu Parkinson. In ceea ce priveste sanctiunile propuse pentru medicii care nu vor respecta ''limitele contabile'', el a afirmat ca trebuie discutate ''pentru ca sunt sanctiuni de contracte si nu pot fi modificate pe timpul anului, iar acestea ar fi in defavoarea pacientilor din cauza ca s-ar trezi fara medic''.''Cand e vorba de banii pentru compensate si gratuite, trebuie sa intelegem ca acestia sunt limitati. Nu putem avea buget doar pentru o luna, dupa care sa ajungem la zero. In orice moment al lunii, medicii trebuie sa poata da retete pacientilor, nu numai la inceput si sfarsit de luna'', a mai spus Cinteza. El spera ca in a doua jumatate a anului, bugetul pentru compensate si gratuite sa fie ''completat''. In acelasi timp, a anuntat ca 56 la suta din bugetul actual pentru compensate si gratuite nu s-a cheltuit. Pentru ca pacientii sa nu alerge prin tot orasul pentru a gasi farmaciile care inca elibereaza compensate si gratuite, a fost pus la dispozitia lor un tel verde pentru fiecare judet si pentru municipiul Bucuresti de unde pot afla care este situatia acestor unitati farmaceutice. In acelasi timp, ministrul Cinteza ii asigura pe bolnavi ca pana la sfarsitul acestei saptamani noul sistem va fi functional in toate farmaciile: ''Azi (n.r. - ieri) peste 60 la suta dintre unitatile farmaceutice din tara au implementat noul sistem. Pana la 8 aprilie a.c., totul va fi gata''. Retetele care au fost prescrise pana la sfarsitul lunii martie vor fi onorate in continuare pana la sfarsitul lunii aprilie, in limita a 30 de zile din momentul prescrierii.

Medicii nu agreeaza ''testul de integritate''

Medicii din teritoriu ''au cerut apararea la Colegiul Medicilor din Romania (CMR) in momentul in care au fost pusi alaturi de vamesi si politisti in ceea ce priveste coruptia'', au declarat reprezentantii Colegiului. Ei nu doresc sa fie supusi ''testelor de integritate''. ''Coruptia se cauta acolo unde se gestioneaza bani publici. In cazul medicilor, pacientii au spus ca, de fapt, ce dau ei sunt foloase cuvenite pentru medici'', au adaugat reprezentantii CMR.

Cinteza, ''impresionat'' de scrisoarea furnizorilor de produse medicale

Ministrul Cinteza nu pare sa ia in serios amenintarile furnizorilor de produse medicale referitoare la oprirea livrarilor catre spitale, incepand cu 1 mai a.c., in cazul in care MS si Casa Nationala de Asigurari de Sanatate nu le vor achita datoriile in valoare de 1.000 de miliarde de lei pana la 31 aprilie.
''Am primit de la furnizorii de produse medicale o scrisoare frumoasa in care ameninta de patru ori cu stoparea livrarilor. MS a trimis la Parlament spre validare o ordonanta. Credem ca va fi gata pana la jumatatea lunii aprilie, astfel incat datoriile sa se transforme in plata'', a spus ministrul Sanatatii.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.